
Raita z kokosem i chipsami z tortilli
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ogórek: 0.5 szt.
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- mięta: 5 liści
- cukier: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 0.5 łyżeczki
- kolendra: 5 liści
- rzodkiewka: 3 szt.
- tortille: 3 szt.
- czerwona cebula: 50 g
- czosnek: 1 ząbek
- olej kokosowy: 1 łyżeczka
- kokos: 2 łyżki stołowe
- gorczyca: 1 łyżeczka
- jogurt naturalny: 1 szklanka
- kwaśna śmietana: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Tortilla: kroimy ją na trójkąty i smażymy w głębokim tłuszczu (wystarczy dosłownie na chwilę). Odławiamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypujemy przyprawami.

krok 2
Warzywa: rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w cienkie słupki), odciskamy nadmiar soków. Zioła i cebulę drobno siekamy, mieszamy z jogurtem, śmietaną, kokosem i czarną solą, doprawiamy do smaku (jeśli lubimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).

krok 3
Prażenie gorczycy: w malutkim rondelku (lub metalowej chochelce trzymanej nad gazem) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego nasiona gorczycy i czekamy aż wszystkie popękają (strzelają podobnie do popcornu). Natychmiast wykładamy je na wierzch raity.


