Reklama

Ramen z kurczakiem to niezwykle popularna japońska zupa, która podbiła kulinarny świat. Przygotowanie jej jest niezwykle proste, gdyż jest to po prostu esencjonalny rosół, makaron i odpowiednie dodatki. I to one nadają daniu wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ramen z kurczakiem to idealna propozycja na pożywny, rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Polecamy nasz przepis na azjatycką zupę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz por. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Z trawy cytrynowej zdejmujemy brzydkie liście i przy pomocy noża zgniatamy ją.

  • krok 2

    Bulion: skrzydełka zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy warzywa do garnka. Dokładamy pozostałe składniki na bulion: anyż, chili, grzyby shiitake, liście kaffiru, sos sojowy oraz pastę miso, a także trawę cytrynową. Całość gotujemy 1 godzinę. Przecedzamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, zostawiając po szczypcie tych przypraw.

  • krok 3

    Filet z kurczaka: mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor. Filet odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w plastry.

  • krok 4

    Pieczarki: obieramy je, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka. Pieczarki powinny mieć intensywny brązowy kolor.

  • krok 5

    Jajka: gotujemy na półtwardo ok. 4,5 minuty. Studzimy lekko i obieramy, a następnie kroimy na pół.

  • krok 6

    Makaron: przygotowujemy go wg instrukcji na opakowaniu.

  • krok 7

    Wykończenie ramenu z kurczaka: do misek wykładamy makaron, kurczaka, pieczarki, jajka. Wlewamy bulion. Ramen z kurczakiem posypujemy sezamem oraz ulubionymi kiełkami.

Porady:

  • Przygotowanie zupy ramen wbrew powszechnej opinii nie jest drogie, a składniki są ogólnie dostępne, nie ma konieczności kupowania ich w specjalistycznym sklepie.
  • Do dania możemy użyć różne azjatyckie makarony, np. ramen, udon, soba.
  • Dużą zaletą zupy jest swobodny wybór dodatków. Japoński rosół za każdym razem może mieć inne składniki, np. krewetki lub rybę. Do wersji wegetariańskiej czy wegańskiej pasuje: kapusta pak choi, glony wakame, rzepa, kalarepa, szczypiorek, kolendra itp.
  • Bulion do ramenu możemy ugotować dzień wcześniej, a w dniu podania podgrzać i uzupełnić o dodatki.
  • Do ramenu możemy dodać obranego ze skóry i pokrojonego skrzydełka kurczaka, na których gotowaliśmy bulion.
  • Zupę posypujemy ulubionymi kiełkami lub drobno pokrojonym szczypiorkiem. Możemy też dodać plasterki papryczki chili.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama