
Ramen z kurczakiem
- pałki z kurczaka: 6 szt.
- cebula: 2 szt.
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- por: 0.5 szt.
- trawa cytrynowa: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- anyż: 2 szt.
- płatki chili: 3 g
- sól: 7 g
- pieprz czarny: 5 g
- makaron ramen: 200 g
- sos sojowy: 50 ml
- miso: 30 g
- grzyby shitake: 30 g
- kafir: 5 szt.
- filet z kurczaka: 200 g
- pieczarki: 5 szt.
- jajka: 2 szt.
- olej: 30 ml
- kiełki: 20 g
- woda: 1500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz por. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Z trawy cytrynowej zdejmujemy brzydkie liście i przy pomocy noża zgniatamy ją.
krok 2
Bulion: skrzydełka zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy warzywa do garnka. Dokładamy pozostałe składniki na bulion: anyż, chili, grzyby shiitake, liście kaffiru, sos sojowy oraz pastę miso, a także trawę cytrynową. Całość gotujemy 1 godzinę. Przecedzamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, zostawiając po szczypcie tych przypraw.
krok 3
Filet z kurczaka: mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor. Filet odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w plastry.
krok 4
Pieczarki: obieramy je, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka. Pieczarki powinny mieć intensywny brązowy kolor.
krok 5
Jajka: gotujemy na półtwardo ok. 4,5 minuty. Studzimy lekko i obieramy, a następnie kroimy na pół.
krok 6
Makaron: przygotowujemy go wg instrukcji na opakowaniu.
krok 7
Wykończenie ramenu z kurczaka: do misek wykładamy makaron, kurczaka, pieczarki, jajka. Wlewamy bulion. Ramen z kurczakiem posypujemy sezamem oraz ulubionymi kiełkami.

