Reklama

Ratatouille to klasyczne danie kuchni francuskiej. Pierwsze skrzypce grają tu kolorowe warzywa. W potrawie nie może zabraknąć cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. Ważne są też przyprawy – doskonała w smaku oliwa, czosnek i zioła prowansalskie. Przyrządźcie ją w piekarniku, tak jest łatwiej, a do tego wychodzi apetycznie zarumieniona. Sprawdźcie, jak wykonać ratatouille. Przepis zasługuje na specjalne miejsce w waszych notatnikach.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Zdejmujemy łupinę z cebuli. Siekamy ją. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy pomidory. Poza sezonem na soczyste warzywo z polskiej uprawy można wykorzystać produkt z puszki (około 400 g). W innym przypadku bierzemy 4 pomidory i nacinamy je na krzyż u podstawy. Wkładamy je do wrzątku na minutę, po czym studzimy (najlepiej w kąpieli wodnej z lodem). Obieramy. Dzielimy na małe cząstki, odrzucając twarde części szypułki z miąższu. Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę.

    Make eat easy

  • krok 2

    Podsmażamy cebulę na 2 łyżkach oliwy (około 30 ml). Kiedy się zeszkli, dokładamy czosnek i pozostałe warzywa. Oprószamy je solą. Dusimy, aż odparują, zmiękną i zamienią się w gęsty sos warzywny. Wykładamy go na dno naczynia żaroodpornego, najlepiej okrągłego, żeby można było resztę składników ułożyć w atrakcyjny, spiralny wzór.

    Make eat easy

  • krok 3

    Myjemy pomidory, bakłażan i cukinię (żółtą i zieloną, po 1–2 sztuki, w zależności od rozmiaru). Kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Staramy się usunąć twarde części ze środka miąższu pomidorów, nie naruszając go za bardzo. Można to zrobić małym nożykiem lub drylownicą do jabłek. Kupując warzywa na ryneczku, warto wziąć pod uwagę ich rozmiar. Dobrze by było, żeby wszystkie miały podobny przekrój. Krążki bakłażana oprószamy solą i odkładamy je na 15 minut, żeby puściły wodę. Następnie lekko je odciskamy, wypłukujemy i osuszamy.

    Make eat easy

  • krok 4

    Umieszczamy plasterki warzyw w naczyniu do zapiekania na zakładkę. Staramy się ułożyć je spiralnie, naprzemiennie kolorami. Jeśli korzystamy z prostokątnej brytfanki, możemy po prostu zrobić z nich ładne rządki.

    Make eat easy

  • krok 5

    Mieszamy 2 łyżki oliwy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (warto dodać też trochę octu balsamicznego). Smarujemy nią warzywa z wierzchu, najlepiej pędzelkiem, żeby równomiernie ją rozprowadzić. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy ratatouille przez 60 minut w 200°C. Zdejmujemy folię i zostawiamy zapiekankę w piekarniku jeszcze na około 10 minut, żeby odparował nadmiar wody. Warzywa powinny się lekko zarumienić z wierzchu. Kiedy lekko przestygną, ozdabiamy je świeżymi listkami bazylii.

    Make eat easy

Porady:

  • Ratatouille to francuskie danie warzywne, którego różne wariacje można spotkać w wielu krajach śródziemnomorskich. Jeśli posmakowała wam ta aromatyczna potrawka, wypróbujcie też sycylijską caponatę lub grecki briam.
  • Do ratatuj można dorzucić mięsna wkładkę, najlepiej pieczoną lub smażoną bez tłuszczu pierś z kurczaka. Warto jednak przyrządzić ją oddzielnie, żeby nie puściła zbyt dużo wody do warzyw.
  • Ciekawym pomysłem jest zrobienie dodatkowej warstwy z ziemniaków. Najlepiej, jeśli znajdą się na spodzie – podgotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w dosyć grube plastry.
  • Zaproponowany przez nas przepis to pieczony ratatouille. Przepis oryginalny jest jednak nieco inny, chociaż smaki są te same. Warzywa w klasycznej odsłonie kroi się w kostkę i dusi na patelni.

Notka redakcyjna:

Z czym podawać ratatouille?

Klasyczne francuskie danie (ratatouille pochodzi z Nicei) może być daniem głównym, to smaczny lunch lub atrakcyjna ozdoba stołu na przyjęciu. Warto podawać taką potrawkę warzywną z pieczywem w różnych formach, na przykład z chrupiącą bagietką francuską, zapieczoną z ziołami lub masłem czosnkowym. Świetnie komponuje się również z polentą, czyli kremową kaszką kukurydzianą. Przepis na ratatuj przyda się także, jeśli szukacie dodatku do obiadu lub grillowanych potraw. Pasuje na przykład do:

  • jajka w koszulce lub sadzonego – w takiej formie przywodzi na myśl shakshukę. Jajka z apetycznym płynnym żółtkiem świetnie pasują do duszonych lub przypieczonych warzyw, zwłaszcza do papryki i pomidorów.
  • grillowanego mięsa, zwłaszcza soczystych steków, na przykład z polędwicy wołowej,
  • ryb, na czele z delikatnym, pieczonym łososiem,
  • wegetariańskimi kotlecikami, na przykład plackami z ciecierzycy (idealnie dopełniają ratatouille porcją roślinnego białka).
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama