Ratatouille z piekarnika
- bakłażan: 1 szt.
- cukinia: 3 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- zielona papryka: 1 szt.
- pomidory w puszce: 400 g
- pomidor: 4 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
- bazylia: 1 gałązka
Sposób przygotowania
krok 1
Zdejmujemy łupinę z cebuli. Siekamy ją. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy pomidory. Poza sezonem na soczyste warzywo z polskiej uprawy można wykorzystać produkt z puszki (około 400 g). W innym przypadku bierzemy 4 pomidory i nacinamy je na krzyż u podstawy. Wkładamy je do wrzątku na minutę, po czym studzimy (najlepiej w kąpieli wodnej z lodem). Obieramy. Dzielimy na małe cząstki, odrzucając twarde części szypułki z miąższu. Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę.

Make eat easy krok 2
Podsmażamy cebulę na 2 łyżkach oliwy (około 30 ml). Kiedy się zeszkli, dokładamy czosnek i pozostałe warzywa. Oprószamy je solą. Dusimy, aż odparują, zmiękną i zamienią się w gęsty sos warzywny. Wykładamy go na dno naczynia żaroodpornego, najlepiej okrągłego, żeby można było resztę składników ułożyć w atrakcyjny, spiralny wzór.

Make eat easy krok 3
Myjemy pomidory, bakłażan i cukinię (żółtą i zieloną, po 1–2 sztuki, w zależności od rozmiaru). Kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Staramy się usunąć twarde części ze środka miąższu pomidorów, nie naruszając go za bardzo. Można to zrobić małym nożykiem lub drylownicą do jabłek. Kupując warzywa na ryneczku, warto wziąć pod uwagę ich rozmiar. Dobrze by było, żeby wszystkie miały podobny przekrój. Krążki bakłażana oprószamy solą i odkładamy je na 15 minut, żeby puściły wodę. Następnie lekko je odciskamy, wypłukujemy i osuszamy.

Make eat easy krok 4
Umieszczamy plasterki warzyw w naczyniu do zapiekania na zakładkę. Staramy się ułożyć je spiralnie, naprzemiennie kolorami. Jeśli korzystamy z prostokątnej brytfanki, możemy po prostu zrobić z nich ładne rządki.

Make eat easy krok 5
Mieszamy 2 łyżki oliwy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (warto dodać też trochę octu balsamicznego). Smarujemy nią warzywa z wierzchu, najlepiej pędzelkiem, żeby równomiernie ją rozprowadzić. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy ratatouille przez 60 minut w 200°C. Zdejmujemy folię i zostawiamy zapiekankę w piekarniku jeszcze na około 10 minut, żeby odparował nadmiar wody. Warzywa powinny się lekko zarumienić z wierzchu. Kiedy lekko przestygną, ozdabiamy je świeżymi listkami bazylii.

Make eat easy


