
Ravioli, czyli włoskie pierożki nadziewamy farszem z koziego serka, a do ciasta dodajemy skórkę z cytryny. Jest pysznie!
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki
1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
skórka otarta z 2 ekologicznych cytryn
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki wrzątku
Farsz:
80 dag kremowego koziego serka (takiego do smarowania chleba)
skórka otarta z 3–4 ekologicznych cytryn
po dużej garści mięty i świeżej kolendry
ew. sól i pieprz do smaku
Do podania:
masło
parmezan
liście mięty i kolendry
czerwony pieprz
Kroki przygotowania:
Mieszamy serek kozi ze skórką cytrynową i posiekanymi ziołami
jeśli jest taka potrzeba
doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto
dodajemy oliwę i wrzątek
mieszamy do połączenia
czekamy chwilę
żeby się nie oparzyć
i zagniatamy pierogowe ciasto
w razie potrzeby podsypując dodatkową mąką. Wałkujemy ciasto na cieniusieńkie płaty
na jednej części układamy w odstępach po łyżeczce farszu
przykrywamy drugą częścią ciasta i wykrawamy szklanką lub specjalną foremką do ravioli.
Gotujemy w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia. Jeszcze gorące smarujemy masłem
posypujemy parmezanem i ziołami oraz (koniecznie!) czerwonym pieprzem. To najlepsze ravioli
jakie udało mi się zjeść!
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Porady:
Zobacz także: włoskie sery z gwarancją DOP, czyli jakość i smak w jednym
Wypróbuj również ravioli z pieczarkami, szynką i sosem serowym

