
Red velvet ciasto
- cukier: 180 g
- masło: 150 g
- sól: 1 szczypta
- jajka: 3 szt.
- mąka: 250 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- kakao: 5 g
- maślanka: 150 g
- barwnik spożywczy: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).
krok 2
Ciasto: 150 g miękkiego masła ubijamy z cukrem i solą do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masła dodajemy naprzemiennie po odrobinie mąki i maślanki, miksując cały czas. Na koniec do ciasta dodajemy czerwony barwnik spożywczy, łączymy, do momentu równego rozprowadzenia barwnika.
krok 3
Pieczenie: ciasto przelewamy do formy i wygładzamy. Pieczemy przez około 40 minut, a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 4
Krem: cukier i resztę masła ubijamy na puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce stołowej serka śmietankowego, cały czas mieszając. Dodajemy 15 ml soku z cytryny (1 łyżka stołowa), mieszamy dokładnie i odstawiamy krem.
krok 5
Łączenie warstw: schłodzone red velvet ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy poziomo na dwie części. Połowę kremu rozprowadzamy na dolnej warstwie. Kładziemy drugą warstwę ciasta i rozprowadzamy na niej pozostały krem. Wstawiamy do lodówki.

