Reklama

Remulada z jabłek i rzodkiewek jest ciekawą wariacją na temat duńskiego sosu. To właściwie słodko-kwaśna surówka z chrupiącymi warzywami, korniszonami i soczystymi owocami wymieszana z majonezem, musztardą i śmietaną. Składniki wydają się proste, ale współgrają w taki sposób, że tworzą prawdziwą bombę smaku. Sos remulada w tej odsłonie idealnie pasuje do potraw z grilla – szczególnie dobrze przełamuje tłuste, treściwe mięso.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal113
  • tłuszcz10g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany5g
  • cukry4g
  • błonnik1g
  • białko1g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Obieramy jabłka (zielone, kwaskowe, najlepiej odmiany granny smith). Wydrążamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy w cienkie słupki. Możemy też zetrzeć je na tarce, tak jak do surówki w stylu coleslaw. Wkładamy je do miski i wyciskamy na nie cytrynę (upewniajmy się, że do naczynia nie dostały się pestki). Mieszamy, żeby kawałki owoców równomiernie pokryły się sokiem, inaczej się odbarwią.

  • krok 2

    Przygotowujemy pozostałe warzywa. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki (ręcznie lub z pomocą szatkownicy), a korniszony lub ogórki konserwowe siekamy w kosteczkę – to klasyczny składnik na sos remulada i zdecydowanie nie powinno go zabraknąć w tej kompozycji. Możemy rozdrobnić pikle w robocie kuchennym.

  • krok 3

    Wrzucamy rzodkiewki i korniszony do jabłek, a następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli crème fraîche, musztardę i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli remulada wydaje nam się zbyt cierpka, możemy wsypać szczyptę cukru. Sekretem tej prostej surówki są jakościowe składniki, dlatego polecamy wykorzystanie domowego majonezu i młodych, chrupiących rzodkiewek.

  • krok 4

    Przed podaniem remulada z jabłek i rzodkiewek powinna się „przegryźć". Przykrywamy miseczkę i odstawiamy ją na około 30 minut w temperaturze pokojowej. Ta słodko-kwaśna i lekko pikantna kompozycja to świetny dodatek do dań typu barbecue, a zwłaszcza mięs. Można serwować ją na przykład do szaszłyków z kurczaka lub żeberek z grilla.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama