
Rigatoni
- mięso mielone: 1 kg
- makaron rigatoni: 400 g
- marchewka: 2 szt.
- ser żółty: 250 g
- oregano: 1 łyżka stołowa
- bazylia: 1 łyżka stołowa
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- słodka papryka: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- przecier pomidorowy: 1 słoik
- ketchup: 3 łyżki stołowe
- woda: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Rigatoni – przepis:
Na początku mięso mielone trzeba podsmażyć z cebulką i czosnkiem na patelni. W połowie czasu smażenia dodajemy przecier pomidorowy oraz 2-3 łyżki ketchupu (w zależności jak bardzo intensywny smak sosu chcemy uzyskać). Mięso mielone trzeba doprawić bazylią, oregano i słodką papryką w proszku. Na końcu dodajemy marchewkę. Smażymy podlewając całość dwiema łyżkami wody.
krok 2
Makaron rigatoni gotujemy al dente. Mieszamy go z wcześniej przygotowanym mięsem. Wszystkie składniki na zapiekane rigatoni przekładamy do naczynia żaroodpornego lub aluminiowej foremki. Posypujemy twardym żółtym serem np.: parmezanem. Tak przygotowane rigatoni zapiekamy w piekarniku (180°C, aż do zarumienienia się sera na wierzchu). Gotowe rigatoni świetnie smakuje posypane posiekaną natką pietruszki lub bazylią.


