Reklama

Przepis na risotto - Risotto po meksykańsku

Składniki:

cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
20 dag ryżu
1–2 łyżeczki chili w proszku
łyżeczka kurkumy
150 ml rosołu wołowego
duża czerwona papryka
pęczek cebuli dymki
5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
zielona papryka chili
50 dag mielonego mięsa wołowego
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki

Kroki przygotowania:

Przepis na risotto:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić razem na łyżce oleju, mieszając. Dodać ryż, chili w proszku
kurkumę i smażyć jeszcze 2 min. Wlać rosół i gotować na małym ogniu
aż ryż będzie miękki.
Paprykę i dymkę oczyścić, posiekać, a oliwki pociąć w plasterki. Ryż z przyprawami przełożyć do miski i odstawić. Mięso smażyć na reszcie oleju, często mieszając, aż stanie się „sypkie"
przyprawić solą i pieprzem. Dodać ryż
pokrojoną paprykę, dymkę, natkę, chili i oliwki.
Podgrzewać bez przykrycia ok. 5 min. Posypać natką.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama