
Risotto z cukinią
- cukinia: 350 g
- ryż do risotto: 320 g
- cebula: 80 g
- bulion warzywny: 1 l
- ser żółty: 70 g
- białe wino: 45 ml
- masło: 50 g
- oliwa z oliwek: 10 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: g
- marchewka: 270 g
- pietruszka: 160 g
- seler: 70 g
- por: 40 g
- liść laurowy: 1 liści
- ziele angielskie: 5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: obieramy 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i pora, wkładamy do garnka i zalewamy 1,5 litrami zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy warzywa do miękkości. Gotowanie zajmie nam około 40-60 minut (tego czasu nie wliczamy w przygotowanie risotto).
krok 2
Smażenie ryżu: obieramy z łusek cebulę, kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zeszklenia. Następnie dosypujemy ryż typu arborio, zmniejszamy ogień i trzymamy na patelni około 10 minut, cały czas mieszając. Podlewamy kieliszkiem białego wina. Czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy do ryżu 0,5 litra bulionu i czekamy aż wchłonie cały płyn.
krok 3
Cukinia: gdy ryż smaży się na patelni, myjemy cukinię i ścieramy ją na tarce. Dodajemy ją do ryżu i dusimy do miękkości, podlewając resztą bulionu (0,5 l).
krok 4
Dodatki: do smażącego się ryżu dokładamy: masło, starty na tarce ser oraz szczyptę pieprzu. Zestawiamy patelnię z ognia i czekamy aż masło i ser rozpuszczą się pod wpływem gorącej potrawy. Mieszamy składniki łyżką aż do całkowitego połączenia.
krok 5
Sposób podania: risotto wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi listkami mięty lub tymiankiem.

