Reklama

Risotto z dynią jest cudownie kremowe i maślane, kojarzy się z jesienią. Podlewane białym winem i lekkim bulionem warzywnym lub drobiowym nabiera charakteru. Warto doprawić je gałką muszkatołową lub szafranem. Włoską potrawę koronuje świeżo starty parmezan. Przepis jest bardzo prosty, ale warto poznać wszystkie sposoby i triki, żeby otrzymać idealne risotto z dyni.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Dynia: obieramy ją i kroimy w kostkę (długość jej boku powinna wynosić około 1 cm). Wkładamy warzywo do miseczki i zalewamy je mlekiem. Trzymamy je w lodówce przez 12 godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania), po czym odsączamy.

    NatuNaturally

  • krok 2

    Pozostałe składniki: szalotkę obieramy i siekamy. Masło kroimy w kostkę. Część wkładamy do lodówki (20 g). Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Bulion drobiowy lub warzywny podgrzewamy w garnku.

    NatuNaturally

  • krok 3

    Gotowanie: na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy 30 g masła (2 łyżki). Szklimy na nim szalotkę. Dodajemy połowę pokrojonej dyni. Smażymy ją przez kilka minut, po czym wsypujemy ryż. Podgrzewamy go, mieszając. Wlewamy białe wino i pozwalamy mu odparować. Stopniowo dodajemy bulion.

    NatuNaturally

  • krok 4

    Wykończenie dania: do gorącego risotto z dynią wrzucamy zimne masło i starty parmezan. Mieszamy je drewnianą łyżką.

    NatuNaturally

Porady:

  • Możemy pominąć moczenie dyni w mleku. Nie jest to niezbędny zabieg, ale sprawia, że warzywo jest delikatniejsze w smaku i kruche.
  • Do zrobienia risotto z dyni przyda się domowy bulion warzywny. Kiedy przygotowujemy go samodzielnie, mamy pewność, że zawiera wyłączenie świeże i naturalne składniki. Można też wykorzystać delikatny wywar drobiowy, ale nie polecamy używania esencjonalnego rosołu wołowego, ponieważ może przytłoczyć subtelny smak dania.
  • Jesienne risotto można przyrządzić z dodatkiem dyni hokkaido lub piżmowej. Gatunki te niewiele różnią się w smaku, choć ta pierwsza jest delikatnie orzechowa. Wybierajmy dojrzałe okazy, które są słodsze i doskonale uzupełnią naszą potrawę.
  • Do przyrządzenia risotto potrzebujemy specjalnego rodzaju ryżu o dużej zawartości skrobi. Dzięki temu potrawa jest idealnie kremowa. Pamiętajmy, że nie należy go moczyć ani płukać. Szukajmy w sklepie ryżu carnaroli lub arborio.
  • Ważnym krokiem podczas gotowania risotto jest podsmażenie suchych ziaren na oliwie lub maśle. Dzięki temu zachowają swój kształt, zyskają lekko orzechowy aromat i lepiej wchłoną bulion. Gotowy ryż powinien być al dente – mieć miękką powłoczkę, ale lekko chrupiące wnętrze.
  • Nasze risotto dyniowe jest delikatnie doprawione gałką muszkatołową, która świetnie komponuje się ze słodkim miąższem warzywa i kremowym, maślanym ryżem. Można także wykorzystać inne aromatyczne dodatki, na przykład szafran.
  • Danie warto udekorować świeżą zieleniną, na przykład natką pietruszki, szałwią, rukolą lub szpinakiem. Można je też posypać orzechami, migdałami lub pestkami dyni.
  • Potrawa z naszego przepisu świetnie sprawdzi się na wegetariański posiłek, ale mięsożercy mogą dodać do niej boczek lub chorizo. Doskonałym posiłkiem pełnym białka jest też risotto z dyną i kurczakiem.
  • Do kremowej potrawy z dynią możemy także dorzucić takie smaczne elementy jak gorgonzola, suszone pomidory i kurki.
  • Niesamowicie aromatyczną i pięknie prezentującą się propozycją jest włoskie risotto z dynią pieczoną. Warzywo warto upiec z dodatkiem tymianku i rozmarynu i wykorzystać jego część do zrobienia kremowego purée. Kiedy wymieszamy je z ryżem, powstanie piękna, soczyście pomarańczowa potrawa.
  • Danie będzie miało więcej cennych składników odżywczych, jeśli przyrządzimy je na bazie ziaren pęczaku jęczmiennego. Kaszotto warzywne to dobra propozycja na pożywny obiad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama