
Risotto z dynią
- dynia: 300 g
- mleko: 250 ml
- masło: 50 g
- szalotka: 1 szt.
- ryż do risotto: 100 g
- białe wytrawne wino: 60 ml
- bulion drobiowy: 500 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- parmezan: 25 g
Sposób przygotowania
krok 1
Dynia: obieramy ją i kroimy w kostkę (długość jej boku powinna wynosić około 1 cm). Wkładamy warzywo do miseczki i zalewamy je mlekiem. Trzymamy je w lodówce przez 12 godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania), po czym odsączamy.

NatuNaturally krok 2
Pozostałe składniki: szalotkę obieramy i siekamy. Masło kroimy w kostkę. Część wkładamy do lodówki (20 g). Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Bulion drobiowy lub warzywny podgrzewamy w garnku.

NatuNaturally krok 3
Gotowanie: na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy 30 g masła (2 łyżki). Szklimy na nim szalotkę. Dodajemy połowę pokrojonej dyni. Smażymy ją przez kilka minut, po czym wsypujemy ryż. Podgrzewamy go, mieszając. Wlewamy białe wino i pozwalamy mu odparować. Stopniowo dodajemy bulion.

NatuNaturally krok 4
Wykończenie dania: do gorącego risotto z dynią wrzucamy zimne masło i starty parmezan. Mieszamy je drewnianą łyżką.

NatuNaturally

