
Risotto z kurczakiem
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- papryka: 600 g
- oliwa z oliwek: 45 ml
- ryż do risotto: 200 g
- białe wytrawne wino: 150 ml
- bulion warzywny: 375 ml
- filet z kurczaka: 500 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- słodka papryka: 5 g
- kurkuma: 2 g
- oregano: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa do klasycznego risotto: cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm.
krok 2
Klasyczne risotto: na patelni z rozgrzaną oliwą (15 ml) smażymy cebulę i czosnek przez ok. 5 min. Dodajemy suchy ryż, mieszamy i smażymy przez kolejne 3 min. Dolewamy białe wino, mieszamy, a następnie bulion – w porcjach po ok. 50 ml. Cały czas mieszamy ryż, aby nie przywarł do patelni. Gdy wchłonie wywar, dodajemy kolejną porcję (do 250 ml). Po ok. 20–25 min sprawdzamy, czy ryż jest miękki. Zdejmujemy z kuchenki.
krok 3
Przygotowanie filetu z kurczaka: myjemy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Mieszamy z przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i oregano.
krok 4
Warzywa do risotto z kurczakiem: na osobnej dużej patelni rozgrzewamy 30 ml oliwy. Wrzucamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją przez ok. 5 min.
krok 5
Smażenie kurczaka: przygotowany filet dodajemy do papryki na patelnię i smażymy przez 10 min. Wlewamy pozostały bulion (125 ml).
krok 6
Risotto z kurczakiem: do składników na patelni dodajemy przygotowane wcześniej klasyczne risotto. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 min.
krok 7
Podawanie: gorące risotto nakładamy na talerze. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub ozdobić świeżymi ziołami – tymiankiem, bazylią lub kolendrą.

