
Risotto z pieczarkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ryż: 200 g
- pieczarki: 250 g
- cebula: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- seler naciowy: 2 szt.
- parmezan: 50 g
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 2 ząbki
- bulion warzywny: 1 l
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- oregano: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Na rozgrzaną oliwę wsypać ryż i smażyć mieszając ok. 5 min.

krok 2
Dodać rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz seler i smażyć ok 5 min.

krok 3
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej dokładnie wymyć) i podgrzewać mieszając ok. 10 min.

krok 4
Wlać 0,5 l bulionu i wymieszać całość. Kolejne porcje bulionu wlewać w miarę potrzeby, tak aby ryż zmiękł i wchłonął całość wody. Risotto dość często mieszać, aby potrawa nie przywarła do patelni.

krok 5
Dodać sól, pieprz i oregano oraz posypać serem na wierzchu. Risotto podawać gorące, zaraz po przygotowaniu.


