
Risotto z warzywami
- ryż: 250 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- pomidor: 2 szt.
- cukinia: 1 szt.
- brokuły: 150 g
- marchewka: 1 szt.
- groszek zielony: 200 g
- oliwa z oliwek: 5 łyżek stołowych
- koncentrat pomidorowy: 1 łyżka stołowa
- bulion warzywny: l
- kozi ser: 50 g
- kiełki słonecznika: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Risotto z warzywami – przepis:
Na początek należy obrać i posiekać cebulę i czosnek. Następnie pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Potem trzeba umyć i osączyć cukinię i brokuły. Następnie cukinię trzeba pokroić w półplasterki, a brokuły podzielić na różyczki. Potem trzeba marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Potem na risotto z warzywami należy dodać pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.krok 2
Wszystkie składniki należy dusić 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie czosnek zeszklić na pozostałej oliwie, wsypać ryż i smażyć 2 minuty mieszając.Następnie wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Potem zdjąć z ognia dodać podduszone warzywa i wymieszać. Risotto z warzywami przed podaniem należy posypać kozim serem i kiełkami słonecznika.