
Risotto ze szpinakiem
- ryż do risotto: 170 g
- szpinak: 100 g
- bulion warzywny: 800 ml
- białe wytrawne wino: 50 ml
- cebula: 0.5 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- śmietanka: 60 ml
- masło: 15 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 15 ml
- parmezan: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na patelnię należy wylać oliwę z oliwej i przesmażyć posiekaną cebulę. Następnie należy dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy całość się zeszkli, należy wsypać ryż, wlać wino i czekać, aż ryż go wchłonie, a nadmiar płynu odparuje. Następnie należy dodać liście szpinaku (mogą być też mrożone) i całość zalać 150 ml bulionu warzywnego. Risotto ze szpinakiem należy przykryć i chwilę dusić.

fot. iStock krok 2
Teraz risotto szpinakowe należy mieszać co jakiś czas i kontrolować wchłonięcie bulionu przez ryż. Następnie dolać kolejną porcję (150 ml) płynu i mieszać do ponownego wchłonięcia. Czynność należy powtarzać, aż do całkowitego wchłonięcia bulionu.

fot. iStock krok 3
Pod koniec gotowania należy dolać słodką śmietankę, aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła. Wegetariańskie risotto doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe risotto ze szpinakiem należy wyłożyć na talerzu i posypać parmezanem.

fot. iStock

