
Rocky road – angielskie batony z czekoladą
- herbatniki: 175 g
- czekolada mleczna: 100 g
- gorzka czekolada: 300 g
- pianki marshmallow: 150 g
- syrop cukrowy: 60 ml
- masło: 150 g
- orzechy laskowe: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: formę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki łamiemy, a marshmallows dzielimy na mniejsze kawałki. Orzechy blanszujemy, a następnie siekamy.
krok 2
Podgrzewanie: czekolady, golden syrup oraz masło przekładamy do małej, żaroodpornej miseczki. Naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. Gotową masę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
krok 3
Rocky road: czekoladową masę łączymy z herbatnikami, orzechami oraz marshmallows. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
krok 4
Podanie: przygotowany deser wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w prostokątne kawałki.

