
Rogaliki drożdżowe z nutellą
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn drożdżowy: lekko podgrzewamy 50 ml mleka i przelewamy do miski. Dodajemy świeże drożdże, cukier i 15 g mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
krok 2
Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy 500 g mąki. Dodajemy rozczyn z drożdży, 1 jajko i 150 ml letniego mleka. Lekko podgrzewamy masło, aby się roztopiło i również wlewamy do ciasta. Wyrabiamy przez 5–10 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na min. 45 minut.
krok 3
Wałkowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie połówki. Jedną zostawiamy pod ściereczką na później, a drugą wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy ciasto na kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Następnie dzielimy nożem tak jak pizzę na 8 trójkątów.
krok 4
Nadziewanie: łyżką nakładamy nutellę – ok. 10 g na porcję – bliżej podstawy trójkątów. Zwijamy w rogaliki w kierunku wierzchołka. Gdy już mamy 8 rogalików z nutellą, odkładamy je na blachę i przygotowujemy kolejne z drugiej porcji ciasta.
krok 5
Pieczenie: rogaliki drożdżowe z nutellą pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygną, możemy je polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

