
Rogaliki drożdżowe z serem
- mleko: 350 ml
- drożdże: 30 g
- cukier: 200 g
- mąka pszenna: 600 g
- sól: 2 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 80 g
- twaróg: 400 g
- żółtko: 2 szt.
- cukier waniliowy: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn drożdżowy: lekko podgrzewamy 150 ml mleka, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże, 15 g cukru i 45 g mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
krok 2
Przygotowanie składników na ciasto: w małym rondelku roztapiamy masło i przelewamy do osobnego naczynia, aby lekko się schłodziło. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą część cukru i szczyptę soli. Mieszamy, a następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
krok 3
Wyrabianie ciasta: dodajemy jajka i lekko przestygnięte płynne masło. Ugniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Formujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
krok 4
Masa serowa: podczas gdy ciasto drożdżowe wyrasta, w osobnej miseczce rozdrabniamy ser na nadzienie. Dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Ucieramy na gładką masę.
krok 5
Wałkowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na cztery porcje. Bierzemy jedną, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej porcję ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Staramy się uzyskać kształt dużego prostokąta o wymiarach ok. 20×35 cm.
krok 6
Zwijanie rogalików: prostokątne ciasto kroimy w długie trójkąty. Smarujemy słodkim serkiem i zwijamy w rogaliki, zaczynając od podstawy.
krok 7
Pieczenie: rogaliki drożdżowe z serem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy, aby zachować pomiędzy nimi odstęp, bo słodkości z pewnością wyrosną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 20 minutach wyjmujemy blachę i wstawiamy następną porcję, przygotowaną w ten sam sposób.

