
Rogaliki orzechowe
- orzechy włoskie: 125 g
- masło: 250 g
- mąka pszenna: 350 g
- cukier waniliowy: 17 g
- cukier puder: 100 g
- żółtko: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Orzechy: jeśli mamy orzechy włoskie w łupinach, łuskamy je. Następnie miksujemy lub blendujemy na proszek - przypominający mąkę orzechową.

iStock krok 2
Kruche ciasto: zimne masło siekamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i orzechy - zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy - 1h w lodówce lub ok. 20 minut w zamrażalniku.

iStock krok 3
Formowanie rogalików: z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy wałeczek, a następnie ucinamy po równe części i zawijamy każdą w półksiężyc. Tak przygotowanie rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

iStock krok 4
Pieczenie i dekoracja: rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez 20 minut. Grzanie góra-dół. Gotowe rogaliki orzechowe lekko studzimy, ale zanim zrobią się zimne, obtaczamy je w cukrze pudrze

iStock

