
Rogaliki półfrancuskie z marmoladą
- mąka pszenna: 600 g
- masło: 200 g
- śmietana 18%: 200 ml
- żółtko: 2 szt.
- cukier puder: 15 g
- sól: 2 g
- dżem owocowy: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal100
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na rogaliki półfrancuskie: mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środek wykładamy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki, przesypując mąką. Dodajemy żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.
krok 2
Wałkowanie: zimne ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 20×60 cm. Powinno mieć ok. 2 mm grubości.
krok 3
Wycinanie trójkątów: prostokąt z ciasta kroimy wzdłuż na pół, a następnie zygzakiem wycinamy trójkąty.
krok 4
Zwijanie rogalików: małą łyżeczką nakładamy marmoladę – wystarczy 5 g i zwijamy od podstawy do wierzchołka.
krok 5
Pieczenie: układamy rogaliki na blasze. Smarujemy białkiem, które zostanie nam po oddzieleniu żółtek, i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

