
Rogaliki serowe
- mąka pszenna: 250 g
- masło: 250 g
- ser z wiaderka: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zagniatanie ciasta: mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło z lodówki i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dokładamy ser i szybko łączymy składniki w gładką masę. Ciasto dzielimy na pół. Jedną cześć zostawiamy na stolnicy, a drugą owijamy folią i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania pierwszej partii.
krok 2
Wałkowanie: ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. Powinno mieć ok. 20 cm średnicy.
krok 3
Wycinanie trójkątów: kroimy ciasto na 8 trójkątów – tak jak pizzę.
krok 4
Formowanie rogalików: zwijamy rogalik, zaczynając od podstawy.
krok 5
Pieczenie: rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu ok. 3 cm odstępu pomiędzy nimi, aby po wyrośnięciu nie skleiły się ze sobą. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie wyjmujemy z lodówki pozostawione ciasto i przygotowujemy drugą partię rogalików.
krok 6
Podawanie: rogaliki serowe, po wyjęciu z piekarnika, studzimy przez krótką chwilę. Jednak warto zaserwować jeszcze ciepłe, bo takie smakują najlepiej.

