Porady:
- Przed przygotowaniem rogalików francuskich, należy wyjąć wcześniej ciasto z lodówki (co najmniej 15 minut przed przygotowaniem rogalików) – wówczas nie będzie się ono kruszyć podczas zwijania.
- Zamiast świeżego ciasta francuskiego do przygotowania rogalików możemy wykorzystać także ciasto mrożone.
- Jeśli kupiliśmy gruby arkusz ciasta francuskiego, to przed pokrojeniem go w paski, możemy go jeszcze dodatkowo rozwałkować.
- Rogaliki z ciasta francuskiego możemy zrobić z dowolnym nadzieniem – przykładowo zamiast marmolady, możemy dodać czekoladę: do każdego rogalika wkładając kostkę czekolady. Możemy użyć także kremu czekoladowego, gęstego dżemu czy masła orzechowego. Warto jednak pamiętać, by wybrany przez nas rodzaj nadzienia miał gęstą konsystencję.
- Jeśli nie uda nam się zjeść wszystkich rogalików z ciasta francuskiego w dzień przygotowania, to powinniśmy je włożyć do woreczka – papierowego lub foliowego – a następnie przechować w szafce lub w chlebaku. Sprawdzą się też rozmaite - najlepiej szklane - pojemniki przystosowane do przechowywania żywności.
Notka redakcyjna:
Samodzielnie przygotowane ciasto francuskie na rogaliki
W naszym przepisie na rogaliki z ciasta francuskiego rekomendujemy skorzystać z ciasta gotowego. Jeśli jednak nie chcemy pójść na skróty, to możemy je przyrządzić samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudna sztuka, chociaż na pewno czasochłonna. Przygotowanie ciasta francuskiego polega na naprzemiennym przekładaniu warstw ciasta i masła. W trakcie pieczenia w piekarniku woda, którą dodaliśmy na etapie przygotowania ciasta odparowuje, w efekcie czego masło i ciasto rozwarstwiają się i tworzą się listki. Do przygotowania ciasta francuskiego na rogaliki lub inne dania (również wytrawne) potrzebujemy: wodę, sól, masło, mąkę krupczatkę i mąkę pszenną.
Ciasto francuskie - domowe czy ze sklepu? Poznaj odpowiedź na to pytanie
Jak zwijać rogaliki z ciasta francuskiego?
Zdecydowanie najtrudniejszym krokiem w przygotowaniu rogalików z gotowego ciasta francuskiego jest uformowanie ładnych półksiężyców. Pierwszym krokiem jest pokrojenie ciasta na trójkąty, a także nałożenie wybranego nadzienia – w naszym przypadku jest to marmolada. Następnie zaczynamy zwijanie naszych rogalików francuskich: zaginamy podstawę trójkąta i lekko rolujemy w kierunku wierzchołka. Następnie bardzo dokładnie zalepiamy końce i lekki zginamy je do środka (w celu utworzenia kształtu półksiężyca). Pozostałą część ciasta – wierzchołek zwijamy pod spód i już mamy gotowego rogalika.