
Rogaliki z jabłkami
- mąka pszenna: 1 kg
- masło: 250 g
- śmietana 18%: 200 ml
- żółtko: 3 szt.
- drożdże: 50 g
- cukier puder: 15 g
- sól: 2 g
- jabłka: 1 kg
- cukier: 15 g
- cukier waniliowy: 15 g
- jajka: 1 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal230
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy zimne masło. Siekamy je nożem, aby rozdrobnić je na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z żółtkami, drożdżami, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 min.
krok 2
Jabłka: myjemy je, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy pestki. Następnie kroimy je na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Wkładamy do miski, posypujemy cukrem białym i waniliowym. Delikatnie oprószamy je przesianą przez sitko mąką.
krok 3
Lepienie rogalików: wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrajamy pół i rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 4 mm. Kroimy w kwadraty o wielkości 10×10 cm. Nakładamy po 3 kawałki jabłka i zawijamy rogalik.
krok 4
Pieczenie: układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkłócamy jajko i smarujemy nim rogaliki z jabłkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy, kiedy zaczną rumienić się na złoty kolor.

