
Rogaliki z makiem
- drożdże: 40 g
- cukier: 156 g
- mleko: 250 ml
- masło: 50 g
- mąka: 500 g
- jajka: 320 g
- sól: 2 szczypty
- mak: 150 g
- białko jaja: 35 g
- rodzynki: 15 g
- orzechy włoskie: 10 g
- masło: 10 g
- płatki migdałowe: 10 g
- miód: 50 g
- sok pomarańczowy: 120 g
- skórka pomarańczowa: 3 g
- cukier puder: 255 g
- cytryna: 18 g
- skórka pomarańczowa: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masło: 60 g masła roztapiamy w rondelku. Zostawiamy do przestudzenia.
krok 2
Mak: używamy gotowego, zmielonego (bez dodatków, można też suchy mak zmielić samodzielnie, najlepiej trzykrotnie), więc zalewamy go tylko wrzącą wodą (musi go zakryć). Odstawiamy na 20 minut, potem wylewamy go na sitko o drobnych oczkach. Gdy mak całkowicie odsączy się z wody, wrzucamy go do dużej miski i łączymy go z: roztopionym masłem (tylko 10 g – jedna łyżka), miodem, bakaliami (rodzynkami, płatkami migdałów, posiekanymi orzechami włoskimi), sokiem z pomarańczy, otartą skórą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
krok 3
Jajka: rozbijamy 2 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką.
krok 4
Rozczyn: drożdże mieszamy w małym kubeczku z odrobiną mleka o letniej temperaturze, dodajemy łyżeczkę cukru i czekamy aż urosną. Trwa to zwykle około 15 minut.
krok 5
Mąkę: przesiewamy do dużej miski, wlewamy tam rozczyn, żółtka, dodajemy cukier, mleko o letniej temperaturze i roztopione wcześniej masło. Wyrabiamy dłońmi aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i z łatwością będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
krok 6
Formowanie: gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 3 części. Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy i dzielimy na 8 trójkątów. Na ich środku układamy masę makową i zawijamy zgrabne rogaliki. Z kolejnymi częściami robimy podobnie.
krok 7
Piekarnik: nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem. Można je dodatkowo przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrastania. Pieczemy je około 18-20 minut.
krok 8
Lukier: wsypujemy cukier puder do miski i wlewamy tam sok z cytryny. Ucieramy za pomocą drewnianej łyżki na gładką masę. Polewamy nim przestudzone rogaliki z makiem. Posypujemy kandyzowaną skórą pomarańczową.

