
Rogaliki z masą makową
- mąka pszenna: 600 g
- masło: 200 g
- sól: 1 szczypta
- jajka: 2 szt.
- drożdże: 40 g
- cukier trzcinowy: 60 g
- migdały: 50 g
- cukier: 2 łyżki stołowe
- masa makowa: 85 g
- miód: 2 łyżki stołowe
- rodzynki: 60 g
- migdały: 100 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- cynamon: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: przesianą mąkę łączymy z masłem pokrojonym w kostkę, solą, całym jajkiem i żółtkiem (białko odkładamy). Pokruszone drożdże posypujemy cukrem. Po kilku minutach, gdy staną się płynne, dodajemy je do mąki. Zagniatamy, owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 1 godz.

krok 2
Na nadzienie: do masy makowej dodajemy miód i rodzynki. Odparowujemy masę na
małym ogniu przez 10 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone migdały, skórkę pomarańczową w cukrze oraz cynamon. Odstawiamy.
krok 3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Tniemy na prostokąty o wym. 12 x 18 cm, te z kolei – po przekątnej – na trójkąty. Na każdy nakładamy porcję nadzienia makowego i zawijamy ciasto, formując kształt rogalika. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy odłożonym białkiem. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi migdałami i grubym cukrem. Pieczemy 12–15 min w temp. 185°C.


