
Rogan josh – mięso duszone w maśle ghee
- jagnięcina: 750 g
- kardamon: 6 szt.
- goździki: 4 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- imbir: 20 g
- przecier pomidorowy: 45 g
- sól: 4 g
- masło klarowane: 45 g
- bulion drobiowy: 375 ml
- papryka w proszku: 16 g
- chili: 2 g
- nasiona kolendry: 16 g
- kurkuma: 6 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- jogurt naturalny: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: czosnek i cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Z imbiru również usuwamy skórkę i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
krok 2
Mięso: myjemy je, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę.
krok 3
Smażenie: masło roztapiamy w dużym garnku. Wrzucamy goździki, nasiona kardamonu. Całość podgrzewamy przez minutę. Następnie dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zarumieni. Wrzucamy czosnek, imbir. Po minucie wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie.
krok 4
Duszenie: do garnka z przyprawami wlewamy przecier pomidorowy i bulion. Doprawiamy solą. Dodajemy pokrojoną jagnięcinę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszamy. Następnie zdejmujemy pokrywkę z garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy jogurt. Całość dokładnie mieszamy.
krok 5
Podanie: rogan josh podajemy z ugotowanym ryżem.

