
Rokitnikowe oblężenie
Sposób przygotowania
krok 1
Śliwki i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy, po czym wrzucamy do rozdrabniacza wraz z ciasteczkami (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji), olejem, karobem oraz tartymi migdałami. Uzyskaną masą wypełniamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20 cm i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
krok 2
Pomarańczę filetujemy, a śliwki przekrawamy na pół i kroimy na półplasterki około 1 cm grubości.
krok 3
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wodę, a następnie wrzucamy cukierki. Grzejemy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą, po czym wrzucamy pokrojone śliwki, zwiększamy ogień i podsmażamy 2-3 minuty, często potrząsając patelnią i obracając śliwki. Śliwki mają być miękkie, ale wciąż jędrne.
krok 4
Wyjęty z tortownicy spód pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy owoce oraz płatki migdałowe. Całość dekorujemy liskami mięty oraz pozostałymi ciasteczkami.Wyjęty z tortownicy spód pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy owoce oraz płatki migdałowe. Całość dekorujemy liskami mięty oraz pozostałymi ciasteczkami.



