
Rolada biszkoptowa kawowa
- jajka: 5 szt.
- śmietana 30%: 250 ml
- masło: 90 g
- mąka: 150 g
- esencja waniliowa: 0.5 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 5 g
- sól: 2 g
- kawa rozpuszczalna: 4 łyżki stołowe
- cukier: 120 g
- cukier puder: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Blachę o wymiarach 25x35 cm natłuszczamy i wykładamy pergaminem.
krok 2
Biszkopt: jajka ubijamy z 100 g cukru na gęsty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy stopione masło i kawę (2 łyżki rozpuszczone w łyżce gorącej wody). Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Pieczemy 15–20 min lub do czasu, aż będzie sprężyste w dotyku.
krok 3
Zwijanie: ciasto przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem. Usuwamy papier z gorącego ciasta i odcinamy nierówne brzegi. Zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką. Studzimy ułożoną spojeniem do dołu.
krok 4
Kawowy krem chantilly: ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru, kawą i esencją waniliową.
krok 5
Rolada: rozwijamy ciasto i smarujemy równą warstwą kremu. Ponownie je zwijamy i oprószamy cukrem pudrem;

