Reklama

Pyszny biszkopt przygotowany za pomocą sprzętów marki Bosch

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
10 dag cukru
7 łyżek mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie:
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
25 dag jogurtu greckiego
160 ml syropu cukrowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
45 dag truskawek
400 ml kremówki

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 7 dag cukru i 4 łyżkami gorącej wody. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę, łączymy z żółtkami. Dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wykładamy na dużą płaską blachę wyłożoną pergaminem, pieczemy ok. 12 min w temp. 200°C. Oprószamy cukrem, przykrywamy ścierką i pomagając sobie nią, jeszcze ciepłe zwijamy. Odkładamy.

  • krok 2

    Krem: żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Jogurt, 125 ml syropu i skórkę z cytryny miksujemy. Sok z cytryny podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Do przestudzonej dodajemy kilka łyżek jogurtu, dokładnie mieszamy, po czym łączymy z resztą jogurtu. Oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki; 20 dag kroimy jeszcze drobniej i dodajemy do kremu, mieszamy, odstawiamy do lodówki, aby krem stężał.

  • krok 3

    Ubijamy na sztywno 20 dag śmietany i mieszamy z kremem. Rozwijamy roladę, skrapiamy resztą syropu, smarujemy kremem, ponownie zwijamy, wkładamy do lodówki na 2 godz. Ubijamy resztę kremówki, smarujemy po wierzchu, dekorujemy pozostałymi truskawkami i ew. listkami melisy.

Porady:

Mikser ręczny CleverMixx marki Bosch ze stojakiem i dwiema misami ma przyjemny w dotyku uchwyt, duże przyciski i ergonomiczny kształt. Mocny i cichy silnik zapewni perfekcyjne ubijanie śmietany, mieszanie składników czy ugniatanie ciasta.

Do dyspozycji są 4 prędkości i funkcja pracy pulsacyjnej Turbo. Końcówki do ubijania i haki można umyć w zmywarce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama