
Rolada biszkoptowa
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 7 dag cukru i 4 łyżkami gorącej wody. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę, łączymy z żółtkami. Dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wykładamy na dużą płaską blachę wyłożoną pergaminem, pieczemy ok. 12 min w temp. 200°C. Oprószamy cukrem, przykrywamy ścierką i pomagając sobie nią, jeszcze ciepłe zwijamy. Odkładamy.
krok 2
Krem: żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Jogurt, 125 ml syropu i skórkę z cytryny miksujemy. Sok z cytryny podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Do przestudzonej dodajemy kilka łyżek jogurtu, dokładnie mieszamy, po czym łączymy z resztą jogurtu. Oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki; 20 dag kroimy jeszcze drobniej i dodajemy do kremu, mieszamy, odstawiamy do lodówki, aby krem stężał.
krok 3
Ubijamy na sztywno 20 dag śmietany i mieszamy z kremem. Rozwijamy roladę, skrapiamy resztą syropu, smarujemy kremem, ponownie zwijamy, wkładamy do lodówki na 2 godz. Ubijamy resztę kremówki, smarujemy po wierzchu, dekorujemy pozostałymi truskawkami i ew. listkami melisy.



