
Rolada z kremem i galaretką
- jajka: 4 szt.
- mąka tortowa: 200 g
- cukier: 220 g
- cukier waniliowy: 4 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- woda: 475 ml
- budyń śmietankowy: 80 g
- mleko: 750 ml
- cukier puder: 10 g
- masło: 200 g
- galaretka porzeczkowa: 75 g
Sposób przygotowania
krok 1
Białka: oddzielamy je od żółtek. Następnie łączymy je z cukrem białym i wanilinowym, i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy do nich po jednym żółtku.
krok 2
Ciasto na biszkopt: w misie łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy. Stopniowo wlewamy do ciasta 100 ml wody, ponownie mieszamy wszystkie składniki.
krok 3
Pieczenie biszkoptu do rolady z kremem: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Foremkę wykładamy papierem pergaminowym. Przelewamy do niej ciasto. Przekładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 17–18 minut.
krok 4
Studzenie biszkoptu: upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę wierzchem do dołu. Zdejmujemy z niego papier pergaminowy i delikatnie zwijamy je w rulon. Następnie odkładamy je do przestudzenia.
krok 5
Budyń: 500 ml mleka zagotowujemy w garnku z grubym dnem. W pozostałych 250 ml rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy go do gotującego się mleka i energicznie mieszamy przez około 2 minuty. Gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia.
krok 6
Krem budyniowy do rolady: miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na jasny puch. Dalej miksując, partiami dodajemy do niego chłodny budyń.
krok 7
Galaretka owocowa: rozpuszczamy ją w 375 ml wrzącej wody. Dno płaskiego, długiego pojemnika spożywczego wykładamy przezroczystą folią. Przelewamy do niego galaretkę i odstawiamy ją do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy ją do lodówki na około godzinę.
krok 8
Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką: zwinięty wcześniej biszkopt ostrożnie rozwijamy. Smarujemy go kremem budyniowym.Galaretkę kroimy w podłużne pasy. Układamy je na jednym z brzegów biszkoptu. Ciasno zwijamy roladę, oprószamy ją cukrem pudrem i przekładamy ją do lodówki na 2–3 godziny.

