Reklama

To wyjątkowo odświętne danie mięsne. Rolada cielęca z pistacjami sprawdzi się jednak nie tylko na Boże Narodzenie - to danie pasuje na wiele okazji i uroczystych obiadów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cielęcina: oczyszczamy ją. Odcinamy odstające kawałki mięsa i przepuszczamy je przez maszynkę o drobnych oczkach. Schładzamy. Mięso rozcinamy wzdłuż włókien, nie docinając do końca, tak aby powstał duży plaster. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem, najmocniej na brzegach rolady. Nacieramy solą, białym pieprzem i mielonym czosnkiem.

  • krok 2

    Farsz: pistacje obieramy z łupinek. Mieszamy z jajkami, śmietaną, pokrojoną w kostkę, przesmażoną na maśle cebulą i mięsem mielonym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Farsz nakładamy na rozbite mięso i ciasno zwijamy roladę.

  • krok 3

    Pieczenie rolady: nacieramy ją oliwą i owijamy folią aluminiową. Pieczemy 40–50 min w temp. 160°C.

  • krok 4

    Sos: masło rozgrzewamy w rondlu. Wkładamy obrane cebule pokrojone w talarki. Podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy winem i 400 ml wody. Płyn odparowujemy do połowy. Przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy koniak. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i listkami tymianku. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

  • krok 5

    Podanie: upieczone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm i serwujemy z sosem cebulowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama