
Rolada cielęca z pistacjami
- cielęcina: 700 g
- śmietana 30%: 50 ml
- pistacje: 300 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 30 g
- oliwa z oliwek: 50 ml
- cebula: 3 szt.
- sól: 6 g
- mąka ziemniaczana: 20 g
- czosnek mielony: 10 g
- pieprz biały: 4 g
- tymianek: 1 łyżeczka
- koniak: 50 ml
- białe wino: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Cielęcina: oczyszczamy ją. Odcinamy odstające kawałki mięsa i przepuszczamy je przez maszynkę o drobnych oczkach. Schładzamy. Mięso rozcinamy wzdłuż włókien, nie docinając do końca, tak aby powstał duży plaster. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem, najmocniej na brzegach rolady. Nacieramy solą, białym pieprzem i mielonym czosnkiem.
krok 2
Farsz: pistacje obieramy z łupinek. Mieszamy z jajkami, śmietaną, pokrojoną w kostkę, przesmażoną na maśle cebulą i mięsem mielonym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Farsz nakładamy na rozbite mięso i ciasno zwijamy roladę.
krok 3
Pieczenie rolady: nacieramy ją oliwą i owijamy folią aluminiową. Pieczemy 40–50 min w temp. 160°C.
krok 4
Sos: masło rozgrzewamy w rondlu. Wkładamy obrane cebule pokrojone w talarki. Podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy winem i 400 ml wody. Płyn odparowujemy do połowy. Przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy koniak. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i listkami tymianku. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
krok 5
Podanie: upieczone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm i serwujemy z sosem cebulowym.

