Reklama

Rolada czekoladowa, czyli delikatny czekoladowy mus owinięty dwukolorowym biszkoptem. Rolada czekoladowa smakuje nie tylko na świątecznym stole!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy z masą żółtkową, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.

  • krok 2

    Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i olej. Oba ciasta rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Najpierw rozsmarowujemy ciemne ciasto, a potem jasne, rozciągając wzór za pomocą widelca (tak powstanie mozaika). Pieczemy ok. 8 min w temp. 220ºC. Ciasto wyjmujemy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmujemy pergamin. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką odkładamy do wystudzenia.

  • krok 3

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2 żółtka, cukier waniliowy i aromat pomarańczowy ubijamy także w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę i czekoladę, mieszamy, studzimy.

  • krok 4

    Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z kremem, wstawiamy na 30 min do lodówki. Biszkopt rozwijamy, krem rozprowadzamy pośrodku, składamy boki biszkoptu, wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem dekorujemy .

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady:

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama