
Rolada czekoladowa
- jajka: 5 szt.
- cukier: 100 g
- sól: 3 g
- mąka: 75 g
- kakao: 15 g
- cukier puder: 5 g
- gorzka czekolada: 250 g
- żółtko: 2 szt.
- cukier waniliowy: 1 szt.
- aromat do ciasta: 5 kropli
- żelatyna: 5 g
- śmietana 30%: 400 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy z masą żółtkową, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.
krok 2
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i olej. Oba ciasta rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Najpierw rozsmarowujemy ciemne ciasto, a potem jasne, rozciągając wzór za pomocą widelca (tak powstanie mozaika). Pieczemy ok. 8 min w temp. 220ºC. Ciasto wyjmujemy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmujemy pergamin. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką odkładamy do wystudzenia.
krok 3
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2 żółtka, cukier waniliowy i aromat pomarańczowy ubijamy także w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę i czekoladę, mieszamy, studzimy.
krok 4
Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z kremem, wstawiamy na 30 min do lodówki. Biszkopt rozwijamy, krem rozprowadzamy pośrodku, składamy boki biszkoptu, wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem dekorujemy .
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

