Rolada marchewkowa
- marchewka: 500 g
- jajka: 4 szt.
- cukier: 5 g
- musztarda: 20 g
- twaróg: 150 g
- śmietana 18%: 25 g
- koperek: 0.5 pęczka
- rzodkiewka: 5 szt.
- chili: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: formę o wymiarach 32x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Można to zrobić ręcznie albo za pomocą malaksera.
krok 2
Duszenie: rozgrzewamy patelnię z masłem, przekładamy na nią starte marchewki. Dosypujemy cukier, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Dusimy przez 10 minut, mieszamy, co chwilę. Pod koniec dokładamy jeszcze ostrą musztardę - mieszamy do połączenia składników.

ZjedzPięknie krok 3
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Do marchewki dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy partiami do przestudzonej masy marchwiowej, delikatnie łączymy szpatułką lub drewnianą łyżką.

ZjedzPięknie krok 4
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę na roladę marchewkową przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę, wyrównujemy wierzch. Wsadzamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy z foremki razem z papierem do pieczenia, przekładamy na czystą ściereczkę, wierzch przykrywamy drugą ściereczką. Po około 2 minutach przekręcamy ciasto i delikatnie usuwamy papier.

ZjedzPięknie krok 5
Masa twarogowa: rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Koperek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty, a potem siekamy (niewielką ilość zostawiamy na później). Oba składniki przekładamy do twarogu, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dokładanie mieszamy.

ZjedzPięknie krok 6
Zwijanie rolady: na zimny blat marchewkowy przekładamy masę twarogową, rozkładamy ją równo po całej powierzchni. Zwijamy ją w rulon i stabilizujemy ją papierem. Przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę, dzięki temu będzie się lepiej kroiła i zyska na smaku.

ZjedzPięknie krok 7
Podanie: roladę marchewkową kroimy na kawałki o grubości mniej więcej 2 centymetrów. Układamy na talerzy i przyozdabiamy koperkiem.

ZjedzPięknie


