
Rolada szpinakowa z łososiem
- szpinak: 250 g
- masło: 20 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: 10 g
- serek śmietankowy: 125 g
- tarty chrzan: 10 g
- łosoś wędzony: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Szpinak: świeży płuczemy i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Na patelnię dodajemy masło i szpinak, do tego dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż liście przestaną być sprężyste. Lekko przestudzony miksujemy w rozdrabniaczu, w blenderze kielichowym lub blenderem żyrafą. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę szpinakową studzimy. Sprawdzi się również rozdrobniony mrożony - wtedy należy go rozmrozić na sitku, w temperaturze pokojowej i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody - smażymy przez 2 minuty. Sprawdzi się również rozdrobniony mrożony - wtedy należy go rozmrozić na sitku, w temperaturze pokojowej i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Smażymy przez 2 minuty i dalej postępujemy tak samo, jak ze świeżym.
krok 2
Rolada szpinakowa: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do ostudzonego szpinaku, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ostrożnie dodajemy do szpinaku i całość delikatnie mieszamy.
krok 3
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę szpinakową i wyrównujemy. Wsadzamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po upieczeniu chwytamy za papier do pieczenia i przekładamy ciasto na czystą ściereczkę lub kratkę cukierniczą do ostudzenia. Na ten czas ciasto można dodatkowo zwinąć w rulon - razem z papierem.
krok 4
Faszerowanie: serek śmietankowy mieszamy z chrzanem, możemy dodać go więcej lub mniej, do smaku. Smarujemy nim ciasto szpinakowego. Na nim układamy plasterki łososia wędzonego na zimno(wędzony na ciepło daje inny efekt i trudniej jest rolować ciasto), zostawiamy nieco pustej przestrzeni na jednym krótszym boku. Dodatkowo rybę można posypać drobno siekanym koperkiem, ale i bez niego świetnie smakuje. Zwijamy jak roladę, dość ścisło, trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić, bo może zacząć pękać. W tym samym czasie, powoli i delikatnie usuwamy papier do pieczenia. Gotową roladę szpinakową z łososiem owijamy ścisło folią spożywczą lub wcześniej zdjętym papierem.
krok 5
Podanie: roladę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Potem kroimy ją w plastry o grubości 1,5-2 cm. Możemy podawać ją również od razu po przygotowaniu, ale będzie się nieco trudniej kroiła.

