
Rolada z truskawkami
- jajka: 6 szt.
- mąka pszenna: 80 g
- cukier: 145 g
- olej rzepakowy: 15 ml
- proszek do pieczenia: 5 g
- truskawki: 500 g
- śmietana 30%: 350 g
- mascarpone: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na biszkopt: do miski wbijamy jajka, dosypujemy 80 g cukru. Ubijamy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i partiami dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.
krok 2
Pieczenie biszkoptu: ciasto wylewamy na blaszkę, wyrównujemy. Wsadzamy je do piekarnika na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 10 minut. Po tym czasie blaszkę można wyjąć.
krok 3
Zwijanie biszkoptu: wyjmujemy go z blaszki, podnosząc za papier. Ciasto zawijamy w rulon, razem z papierem (od krótszego boku). Zostawiamy do wystygnięcia.
krok 4
Truskawki: myjemy je, usuwamy szypułki. 300 g kroimy drobno, a resztę na ćwiartki - wykorzystamy je do ozdobienia wierzchu.
krok 5
Krem śmietanowy: kremówkę ubijamy na sztywno, na początku na małych obrotach - stopniowo je zwiększamy do maksymalnych. Jak zacznie gęstnieć dodajemy cukier porcjami. Po każdej miksujemy przez 1 minutę. Ubijamy, aż śmietanka będzie sztywna. Dopiero wtedy dodajemy serek mascarpone. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Część ubitej śmietany możemy zostawić do ozdobienia wierzchu rolady. Na koniec dodajemy drobno pokrojone truskawki - łączymy je z kremem za pomocą drewnianej łyżki.
krok 6
Składanie rolady z truskawkami: biszkopt rozwijamy, rozprowadzamy na nim krem śmietankowy z mascarpone i z truskawkami. Zwijamy w taki sam sposób. Wsadzamy ją na godzinę do lodówki, żeby się trochę schłodziła.
krok 7
Przygotowanie: śmietankę wkładamy do lodówki, żeby się mocno schłodziła. Mąkę przesypujemy razem z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Blachę 30x38 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 8
Propozycja podania: wierzch ozdabiamy śmietaną, świeżymi truskawkami, pokrojonym w ćwiartki i listkami mięty.

