Porady:
- Rolada z malinami najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia, dlatego najlepiej przygotować ją z wyprzedzeniem.
- Do rolady biszkoptowej najlepiej wybrać mąkę tortową typ 450. Dzięki niej wypiek będzie lekki i puszysty. Warto przesiać ją przez gęste sito przed dodaniem do masy.
- Poza sezonem na świeże owoce równie smacznym deserem będzie rolada biszkoptowa z mrożonymi malinami. Możemy zmiksować je na mus lub po prostu dobrze odsączyć z wody i rozłożyć na placku wysmarowanym śmietanowym kremem.
- Jeśli chcemy, żeby nasza rolada biszkoptowa z bitą śmietaną miała intensywny owocowy smak, możemy dodatkowo posmarować ją frużeliną, konfiturą lub dżemem z malin. Ciekawym pomysłem jest też rozsypanie na cieście liofilizowanych owoców.
- Co zrobić, żeby rolada nie pękała? Przede wszystkim nie można trzymać jej zbyt długo w piekarniku. Jeśli ciasto zbrązowieje z wierzchu, stanie się suche i trudniej będzie nadać mu odpowiedni kształt. Pamiętajmy też, żeby zrolować biszkopt, kiedy jest jeszcze gorący i elastyczny.
- Proponowana przez nas najprostsza rolada biszkoptowa z malinami to uniwersalny przepis, do którego można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Sprawdzą się na przykład borówki, jeżyny lub porzeczki. Wraz z nadejściem lata polecamy przyrządzić niezwykle świeżą i pachnącą roladę z truskawkami.
- Rolada z malinami będzie miała cudowny aromat, jeśli dodamy do kremu cukier lub ekstrakt waniliowy. Możemy też wzbogacić masę śmietanową świeżymi ziołami, takimi jak mięta lub bazylia.
- Świetną propozycją dla miłośników deseru malinowa chmurka jest rolada bezowa. Tradycyjne ciasto biszkoptowe zostaje zastąpione w tej wersji delikatną otoczką z upieczonych białek.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić krem do rolady z malinami?
Ważnym składnikiem rolady malinowej jest krem. Kto raz spróbował domowej bitej śmietany, ten już zawsze będzie używał jej do przygotowania deserów. Jak ją zrobić, żeby miała idealną konsystencję? Warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim kremówka powinna być mocno schłodzona. Ubijamy ją początkowo na niskich obrotach, a po chwili je zwiększamy. Miksujemy ją do momentu uzyskania sztywnej masy. Niezbędne jest utrwalenie jej za pomocą żelatyny, ale jeśli chcemy przyrządzić wegetariański deser, możemy użyć roślinnego stabilizatora, jakim jest agar-agar. To najprostszy sposób na roladę biszkoptową z owocami, ale krem można też nieco zmodyfikować. Oto kilka propozycji:
- rolada z malinami i mascarpone – włoski serek można połączyć z bitą śmietaną. Dzięki niemu krem będzie trwalszy i nie będzie wymagał już stabilizacji żelatyną. Innym pomysłem jest zrobienie kremu maślanego z mascarpone. Jest on nieco cięższy niż bita śmietana, ale z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych tortów.
- czekoladowa rolada z malinami – wnętrze tego deseru wypełnia gęsty krem czekoladowy ganache ubity na puszystą masę. To niesamowicie satysfakcjonujący deser, a można go jeszcze podrasować i dodać kakao do masy na biszkopt. Powstanie w ten sposób podwójnie czekoladowa rolada z owocami.
- rolada z musem malinowym – owoce możemy po prostu zmiksować z bitą śmietaną, dzięki czemu otrzymamy piękny, apetyczny, różowy krem. Gładki przecier może posłużyć do nasmarowania biszkoptu. Mus malinowy przyda się także do dekoracji.
Czym udekorować roladę z malinami?
Jeżeli chcemy, żeby rolada biszkoptowa z malinami odświętnie prezentowała się na stole, możemy zachować nieco bitej śmietany i użyć jej do zrobienia eleganckich rozetek na wierzchu wypieku. Sposobów na dekorację ciasta jest jednak o wiele więcej. Można wykorzystać na przykład takie asy w cukierniczym rękawie, jak:
- szybki lukier z cukru pudru – najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, który z powodzeniem odświeży deser i podbije jego smak.
- polewa z białej lub gorzkiej czekolady – z jasnym biszkoptem lepiej komponuje się polewa o kremowej barwie, ale jeśli chcemy, żeby deser miał lekko kwaśne wykończenie, wykorzystajmy czekoladę 70%. Sprawdzi się też prosta polewa kakaowa.
- posypka orzechowa – jeśli przykryliśmy roladę kremem lub lukrem, możemy dodatkowo ozdobić ją posiekanymi pistacjami, orzechami laskowymi lub płatkami migdałowymi. Piękną dekorację stanowią też śnieżnobiałe wiórki kokosowe.