Reklama

Rolada z ciasta francuskiego z doprawionym kurczakiem i pysznymi warzywami. To pomysł na szybki obiad z ciasta francuskiego lub gorącą kolację. A co najważniejsze - ten przepis zawsze się udaje.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Farsz: na patelni roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Zdejmujemy do naczynia.

  • krok 2

    Kurczak: cebulę obieramy i siekamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, ziołami, solą i pieprzem. Przesmażamy na złoto na rozgrzanym oleju najpierw cebulę, a potem kurczaka.

  • krok 3

    Ciasto francuskie: rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, posypujemy równomiernie startą mozzarellę. Nakładamy warstwę szpinaku oraz kurczaka z cebulą. Zawijamy ciasto francuskie w roladę.

  • krok 4

    Pieczenie: roladę z ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka kuchennego. W tym momencie możemy też posypać ciasto sezamem, czarnuszką albo innym dodatkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Powierzchnia powinna ładnie się zapiec. Podajemy z ulubioną sałatką.

Porady:

  • ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Do przepisu możemy wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży - w przypadku tego pierwszego, przesmażając musimy dać mu chwilę dłużej, aż woda wyparuje
  • farsz można urozmaicać - połączenie papryki, ogórka kiszonego i pieczarek też się sprawdzi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama