
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami
- ciasto francuskie: 1 szt.
- pierś z kurczaka: 2 szt.
- mozzarella: 200 g
- szpinak: 400 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- jajka: 1 szt.
- zioła prowansalskie: 3 g
- oregano: 3 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- słodka papryka: 3 g
- masło: 10 g
- olej: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Farsz: na patelni roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Zdejmujemy do naczynia.
krok 2
Kurczak: cebulę obieramy i siekamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, ziołami, solą i pieprzem. Przesmażamy na złoto na rozgrzanym oleju najpierw cebulę, a potem kurczaka.
krok 3
Ciasto francuskie: rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, posypujemy równomiernie startą mozzarellę. Nakładamy warstwę szpinaku oraz kurczaka z cebulą. Zawijamy ciasto francuskie w roladę.
krok 4
Pieczenie: roladę z ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka kuchennego. W tym momencie możemy też posypać ciasto sezamem, czarnuszką albo innym dodatkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Powierzchnia powinna ładnie się zapiec. Podajemy z ulubioną sałatką.

