Rolada z galaretką
W sam raz do kawy.
Składniki:
Mąka -7 łyżek
Cukier -7 łyżek
Jajka -7 szt
Proszek do pieczenia -1 łyżeczka
Galaretka wiśniowa -2 szt
Kroki przygotowania:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy żółtkowej.
Po ściankach naczynia wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej i wysmarowanej tłuszczem blachę.
Piec ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku do zrumienienia rolady.
Po upieczeniu ciasta wykładamy je na stolnicę, zdejmując papier.
Roladę kładziemy na lnianą ściereczkę i ostrożnie zwijamy.
NADZIENIE
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
Tężejącą galaretkę wylewamy na roladę i zwijamy.
Roladę pozostawić aby galaretka dobrze się ścisła.
1 z 1

rolada_z_galaretka
Rolada z galaretką


