
Rolada z łososia (z polędwicą z dorsza)
- boczek: 100 g
- łosoś: 1000 g
- krewetki: 300 g
- dorsz: 450 g
- czosnek: 2 ząbki
- sok z cytryny: 3 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz biały: 1 szczypta
- pieprz kolorowy: 1 szczypta
- tymianek: 4 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Farsz do rolady łososiowej: Plastry boczku układamy na powierzchni roboczej tak, by zachodziły na siebie. Filet z łososia przecinamy poziomo (nie rozcinając do końca) i rozkładamy go na plastrach boczku. Gotowane krewetki rozdrabniamy w malakserze i łączymy z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy sól i biały pieprz do smaku.
krok 2
Zawijanie rolady: Połowę przygotowanej pasty rozsmarowujemy na środku łososia. Na krewetkowej paście układamy polędwicę z dorsza, oprószamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem, posypujemy listkami tymianku, następnie pokrywamy dokładnie po całości pozostałą pastą krewetkową.
krok 3
Rolada z łososia: Całość delikatnie zwijamy w roladę a następnie owijamy plastrami boczku. Kilkakrotnie przewiązujemy sznurkiem kuchennym. Układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Pieczemy przez 40–45 min. Po wyjęciu odczekujemy 5–10 min i podajemy łososiową roladę pokrojoną w plastry.

