
Roladki krabowe w ogórku i sezamie
- krab: 250 g
- ogórek: 2 szt.
- ryż jaśminowy: 100 g
- kandyzowany imbir: 30 g
- czosnek: 1 szt.
- limonka: 1 szt.
- szalotka: 2 szt.
- świeża mięta: 6 liści
- sezam: 25 g
- papryka w proszku: 3 g
- kolendra: 5 g
- papryka pieczona: 30 g
- sos rybny: 30 ml
- trawa cytrynowa: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Umyte ogórki obieramy ze skórki i tniemy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Obraną skórkę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy wszystko do cedzaka, posypujemy drobną solą i pozostawiamy, aby obciekło na 30 min.
krok 2
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja. Studzimy. Dolną część trawy cytrynowej rozgniatamy i wszystko drobno siekamy. Marynowany Imbir osączamy i drobno kroimy. Obrany czosnek i szalotki siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej limonki i wyciskamy sok.
krok 3
Mięso z kraba lub paluszków krabowych rozdrabniamy, mieszamy z wystudzonym ryżem, trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem, szalotkami, skórka i sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną skórkę z ogórka i posiekaną mięte. Doprawiamy do smaku.
krok 4
Przygotowujemy 12 roladek, nadziewając masą wstążki ogórka. Obtaczamy je w sezamie, stawiamy na talerzu i oprószamy papryką. Mieszamy składniki sosu, dodajemy 4 łyżki wrzątku. Podajemy oddzielnie w małym naczyniu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

