Reklama

Jeśli znudziła Wam się sałatka z paluszków krabowych, zróbcie roladki krabowe w ogórku i sezamie. Zapewniamy, że są pyszne!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Umyte ogórki obieramy ze skórki i tniemy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Obraną skórkę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy wszystko do cedzaka, posypujemy drobną solą i pozostawiamy, aby obciekło na 30 min.

  • krok 2

    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja. Studzimy. Dolną część trawy cytrynowej rozgniatamy i wszystko drobno siekamy. Marynowany Imbir osączamy i drobno kroimy. Obrany czosnek i szalotki siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej limonki i wyciskamy sok.

  • krok 3

    Mięso z kraba lub paluszków krabowych rozdrabniamy, mieszamy z wystudzonym ryżem, trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem, szalotkami, skórka i sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną skórkę z ogórka i posiekaną mięte. Doprawiamy do smaku.

  • krok 4

    Przygotowujemy 12 roladek, nadziewając masą wstążki ogórka. Obtaczamy je w sezamie, stawiamy na talerzu i oprószamy papryką. Mieszamy składniki sosu, dodajemy 4 łyżki wrzątku. Podajemy oddzielnie w małym naczyniu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Porady:

Zobacz też: makaron mie sezamowy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama