
Roladki schabowe z pieczarkami
Jedno z uwielbianych domowych dań - roladki schabowe z pieczarkami w towarzystwie ogórka kiszonego lub surówki oraz gotowanych ziemniaków. Miękkie mięso i aromatyczne pieczarkowe nadzienie - pysznie!
Składniki:
5 plastrów schabu
300 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml rosołu mięsnego
sól i pieprz
mąka do panierowania
Natka pietruszki
Wykałaczki
Olej
Kroki przygotowania:
Mięso opłucz
osusz i rozbij na cienkie plastry
natrzyj solą i oprósz pieprzem.
Pieczarki oczyść
pokrój w drobna kostkę lub zetrzyj na tarce.
Drobno posiekaną cebulę wrzuć na 2 łyżki oliwy - gdy sie zeszklą
dodaj pieczarki
posiekany czosnek. Duś
aż będą miękkie
dopraw solą i pieprzem
dodaj natkę pietruszki.
Farsz nakładaj na plastry mięsa
zostawiając 2 cm marginesu na brzegach.
Zwiń roladki i zepnij wykałaczkami
jeśli trzeba. Panieruj je w mące.
Roladki obsmaż na mocno rozgrzanym oleju - aż sie zrumienią
i zalej bulionem. Gotuj pół godziny na średnim ogniu - aż mięso się ugotuje. W międzyczasie odwracaj roladki z pieczarkami i polewaj je sosem.
Porady:
Roladki schabowe z pieczarkami - z czym podać
Najlepiej klasycznie - z gotowanymi ziemniakami, w który smacznie wsiąknie sos powstały podczas duszenia roladek. Jeśli chcesz odmiany, możesz sięgnąć też po kaszę, na przykład gryczaną. Przyda się też kiszony ogórek lub domowa surówka - z kapusty surowej lub kiszonej, z ogórków konserwowych - na pewno orzeźwiająca i pikantna.
Roladki schabowe z pieczarkami - inne wersje
Roladki możesz też panierować w bułce i jajku - otrzymasz chrupiącą, złocistą skórkę. Możesz też zawinąć je w plastry boczku lub szynki, ale ten sposób lepiej sprawdza się w roladkach z chudym mięsem drobiowym. Możesz też zmienić nadzienie - doprawić je lub wzbogacić ziołami, warzywami, serem albo zamiast roladek schabowych z pieczarkami przyrządzić zawijasy z nadzieniem szpinakowym.
Roladki schabowe ze szpinakiem to pomysł na rodzinny obiad
Są proste, ale smaczne i bardziej efektowne niż zwykłe schabowe. Nadzienie sprawia, że tak łatwo nie wysychają i pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. To bardzo lubiane danie serwowane w polskich domach na niedzielne obiady, podczas świąt lub rodzinnych uroczystości.
Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków
Notka redakcyjna:
Roladki schabowe z pieczarkami świetnie sprawdzą się też dzień po przygotowaniu - wystarczy je odgrzać i podawać. Zrób większą porcję - obiad na dwa dni gotowy!

