
Roladki schabowe
- schab: 800 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- mąka: 110 g
- olej: 100 ml
- szpinak: 150 g
- mozzarella: 150 g
- suszone pomidory: 100 g
- natka pietruszki: 50 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal1320
Sposób przygotowania
krok 1
Schab: wyjmujemy go z lodówki, żeby się trochę ogrzał. Płuczemy go zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby oczyszczamy go. Kroimy go na plastry (ok. 6 sztuk). Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa, powinny być dość cienkie. Oprószamy solą i pierzem do smaku.
krok 2
Szpinak: mrożony podgrzewamy na patelni do rozpuszczenia i odparowania wody. Świeży z kolei myjemy i osuszamy. Następnie rozgrzewamy tłuszcz (oliwę lub olej, możemy też użyć tego z pomidorów suszonych), wrzucamy na niego liście, smażymy chwilkę, aż liście staną się wiotkie.
krok 3
Farsz: natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Pomidory wyjmujemy z zalewy i siekamy. Mozzarellę ścieramy. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia składników.
krok 4
Zwijanie roladek: farsz dzielimy na tyle porcji, ile mamy plastrów schabu. Rozkładamy go na powierzchni mięsa i dość ciasno zwijamy.
krok 5
Smażenie: na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Roladki schabowe obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Przekładamy je na gorący tłuszcz. Co kilka minut przekręcamy je, tak żeby dobrze obsmażyły się z każdej strony. Cały proces nie powinien być dłuższy niż 20 minut.

