
Roladki wieprzowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal680
Sposób przygotowania
krok 1
Roladki wieprzowe z boczku: Skórkę boczku delikatnie nacinamy. Następnie rozkładamy boczek na blacie skórą do dołu. Boczek na roladki smarujemy musztardą i posypujemy ziołami. Zwijamy boczek w dużą roladę i w odstępach co 2,5 cm przebijamy patyczkami do szaszłyków. Roladę kroimy na mniejsze porcje między patyczkami. Kładziemy na ruszcie posmarowanym olejem i opiekamy 10 minut z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem.

krok 2
Roladki ze schabu: Plastry schabu na roladki schabowe rozbijamy na cienki płat mięsa. Przygotowujemy marynatę. 3 łyżki oleju mieszamy z łyżeczką czosnku, słodkiej prapryki i imbiru oraz dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Marynatą nacieramy schab i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Po tym czasie wyjmujemy mięso i zwijamy je w roladę. Kroimy je na mniejsze części i spinamy wykałaczkami. Roladki jeszcze raz z wierzchu oprószamy odrobiną przypraw. Wrzucamy na ruszt i pieczemy około 10 minut (aż roladki schabowe nabiorą rumianego koloru).


