Roladki z bakłażana z serkiem ricotta
- papryka: 1 szt.
- bakłażan: 1 szt.
- suszone pomidory: 50 g
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 2 szczypty
- czosnek granulowany: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 szczypta
- tymianek: 1 gałązka
- ocet balsamiczny: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Włóżcie paprykę do naczynia żaroodpornego lub umieśćcie ją na blaszce zabezpieczonej pergaminem. Pieczcie ją w 220°C, aż skórka zacznie się marszczyć i w niektórych miejscach poczernieje. Potem przełóżcie ją do miseczki i przykryjcie. Wytwarzająca się wewnątrz para sprawi, że skórkę będzie łatwo zdjąć. Odstawcie do wystudzenia. Umyjcie bakłażan i odetnijcie zieloną końcówkę. Pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Postarajcie się, żeby były równe. Z jednej oberżyny wyjdzie około 8 sztuk. Dosyć obficie posypcie je solą i odstawcie na kilkanaście minut. Dzięki temu zyskacie pewność, że grillowany bakłażan nie będzie miał śladu goryczki. Warzywo pod wpływem soli puści soki i zmięknie.

Ewa Niepytalska krok 2
Odsączcie suszone pomidory z oliwy i pokrójcie je w drobną kostkę. Nie wyrzucajcie aromatycznej zalewy ze słoika. Szybko się nie zepsuje, a może się przydać do zrobienia dressingu do sałatki, a nawet domowego majonezu. Oberwijcie natkę pietruszki z gałązki. Opłuczcie listki w zimnej wodzie i osuszcie. Posiekajcie je. Zdejmijcie skórkę z pieczonej papryki. Pokrójcie miękki miąższ w kosteczkę.

Ewa Niepytalska krok 3
Kiedy plastry bakłażana zaczną się „pocić”, czyli wydzielać kropelki soku, opłuczcie je z soli i osuszcie ręcznikiem papierowym. Wymieszajcie oliwę ze szczyptą soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i suszonym czosnkiem. Posmarujcie tak przygotowaną marynatą bakłażan, używając silikonowego pędzelka. Pokryjcie każdy plaster z obu stron, dzięki temu miąższ ładnie potem zarumieni się na patelni. Warzywo wiele zyska też na smaku. Jeśli chcecie, możecie posmarować go też innymi dodatkami, na przykład sosem sojowym lub pikantną oliwą.

Ewa Niepytalska krok 4
Dobrze rozgrzejcie patelnię grillową. Możecie sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę, upuszczając na nią kropelkę oliwy. Jeśli od razu zacznie skwierczeć, to znaczy, że powierzchnia jest wystarczająco gorąca. Ułóżcie na niej plastry bakłażana. Odczekajcie kilka minut, aż się zarumienią i na ich na miąższu powstaną wyraźne ślady prążków do patelni grillowej. Przekręćcie na drugą stronę. Kiedy będą już miękkie, pachnące i lekko brązowe, zdejmijcie je na talerz. Powtarzajcie tę czynność, aż zgrillujecie wszystkie plastry. Odstawcie je do przestudzenia.

Ewa Niepytalska krok 5
Przełóżcie 200 g serka ricotta do miski. Dodajcie pieczona paprykę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Wsypcie słodką paprykę (może być też wędzona lub ostra przyprawa). Wrzućcie kilka listków świeżego tymianku. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie łyżką lub szpatułką.

Ewa Niepytalska krok 6
Rozłóżcie grillowany bakłażan płasko na większej powierzchni, na dużym talerzu lub desce do krojenia. Na każdej porcji umieśćcie po łyżce serka ricotta z dodatkami. Rozsmarujcie farsz po plasterku warzywa, zostawiając czyste krawędzie. Zwińcie roladki, zaczynając od krótszego końca.

Ewa Niepytalska krok 7
Skropcie gotowe roladki z bakłażana z serkiem ricotta odrobiną octu balsamicznego lub rozsmarujcie go, używając silikonowego pędzelka. Ten kwaskowy dodatek świetnie zbalansuje słodkawy smak warzywa i słony farsz. Możecie też skropić roladki smakową oliwą. Jeśli chcecie zabezpieczcie je dodatkowo ozdobną wykałaczką, ale nie jest to konieczne, bo i tak są zbyt miękkie, by jeść je ja koreczki. Zadbajcie, by w okolicy na szwedzkim stole znalazło się pieczywo, a także inne przekąski. Roladki świetnie smakują na przykład w towarzystwie kurek marynowanych i liści sałat.

Ewa Niepytalska



