Porady:
- Dobrze jest już dzień wcześniej przygotować mięso na roladki. Po rozbiciu karkówki na kotlety, doprawiamy je solą i pieprzem, smarujemy musztardą i owijamy folią (lub wkładamy do zamykanego pojemnika). Odstawiamy na noc do lodówki, aby karkówka przeszła smakiem.
- Kotlety z karkówki rozbijamy na cienkie plastry, ale w taki sposób, aby nie przerwać ścięgien.
- Do musztardy możecie dodać dużą łyżkę ketchupu (ok. 20 g) – wtedy zrazy będą trochę bardziej słodkie i lekko pomidorowe.
- Do sosu można dodać cebulę. Pokrójcie ją tak, jak lubicie – w drobną kostkę lub pióra, a następnie dodajcie do roladek na etapie obsmażania mięsa (krok 4). Jeśli zdecydowaliście się zamarynować mięso wcześniej, możecie dodać cebulę do marynaty.
- Chcielibyście zrobić pieczone roladki z karkówki? Po obsmażeniu, przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, dodajcie wodę, sól pieprz i wstawcie do piekarnika (rozgrzanego do temperatury 180°C) na 40 min.
- Kiedy roladki z karkówki są już gotowe ostrożnie wyjmijcie z nich wykałaczki.
Notka redakcyjna:
Roladki z karkówki – co jeszcze możecie w nie zawinąć?
Nasza propozycja to roladki wieprzowe z ogórkiem i boczkiem, ale możliwych kompozycji jest o wiele więcej. Poniżej sprawdzone warianty:
Z czym podawać roladki z karkówki?
Nieodłącznym elementem kompozycji jest sos, który powstał w wyniku duszenia mięsa. Możecie położyć na nim roladki z karkówki, polać nim mięso lub podać obok w sosjerce. Do dania pasują także:
- kluski śląskie – jeśli nie wiecie jak je zrobić lub szukacie sprawdzonych wskazówek, aby zrobić jeszcze lepsze, to zajrzyjcie do artykułu Magdy Pomorskiej pt. „Jak zrobić kluski śląskie? Proste triki na pyszny obiad”,
- kopytka – w klasycznej wersji z samych ziemniaków i mąki, ale także z dodatkami, np. kopytka z dyni i ziemniaków,
- ziemniaki w każdej postaci – gotowane, pieczone lub purée, także z dodatkami innych warzyw, np. purée z pietruszki i ziemniaków,
- warzywa na ciepło – modra kapusta, zasmażane buraczki, marchewka z groszkiem, warzywa pieczone lub gotowane na parze,
- kwaśne surówki – np. z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.
Roladki z karkówki i nie tylko
W podobny sposób możecie zrobić także roladki z innego mięsa:
- z wołowiny – czyli zrazy zawijane z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami lub rolady śląskie z boczkiem, cebulą i ogórkami,
- ze schabu wieprzowego,
- z piersi kurczaka – ze szpinakiem i żółtym serem lub z suszonymi pomidorami i serem feta (jak w przepisie na roladę z kurczaka).
Mięsne roladki to dania charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. W zależności od regionu pojawiają się różne nazwy, najbardziej popularne to:
- zrazy – co oznacza plaster odciętego mięsa, dawniej mówiono na nie „suropieki”. Nie zawsze były zawijane z dodatkami. Czasem były po prostu rozbite i duszone w sosie własnym, z cebulą lub grzybami,
- i zawijańce – potoczne określenie zrazów (lub rolad) z różnych rodzajów mięsa.