
Roladki z kurczaka z kokosem
- pierś z kurczaka: 2 szt.
- olej: 30 ml
- ryż: 200 g
- czarnuszka: 3 g
- sól: 5 g
- daktyle: 6 szt.
- mleko kokosowe: 1 puszka
- anyż: 2 szt.
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- pieprz biały: 10
- kokos: 0.5 szt.
- mąka ryżowa: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Dosypujemy ziarna czarnuszki. Zalewamy osoloną wodą, 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykrywamy szczelną pokrywką i gotujemy ok. 20 min, na małym ogniu. Po ugotowaniu mieszamy i odstawiamy przykryty w cieple przez kolejne 20 min.
krok 2
Filety nacinamy na pół, jednak tak, żeby ich nie przeciąć do końca. Oprószamy solą. W środek wkładamy daktyle i zwijamy mięso, oprószamy solą.
krok 3
Roladki obsmażamy na patelni. Delikatnie je wyjmujemy i robimy sos: wlewamy mleko kokosowe na patelnię, dodajemy utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu, ziarna kuminu i białego pieprzu oraz trochę soli. Dodajemy duże wiórki kokosowe zestrugane obieraczką do warzyw z kopry świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęszczamy rozwodnioną mąką ryżową.
krok 4
Gorące roladki polewamy sosem i dekorujemy świeżo ustruganymi płatkami kokosa. Podajemy z ryżem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

