Reklama

Orientalny obiad w sprawdzonym przepisie. Choć jest kilka oryginalnych produktów m.in. mąka ryżowa, to wszystkie składniki bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych. Po prostu pycha!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Dosypujemy ziarna czarnuszki. Zalewamy osoloną wodą, 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykrywamy szczelną pokrywką i gotujemy ok. 20 min, na małym ogniu. Po ugotowaniu mieszamy i odstawiamy przykryty w cieple przez kolejne 20 min.

  • krok 2

    Filety nacinamy na pół, jednak tak, żeby ich nie przeciąć do końca. Oprószamy solą. W środek wkładamy daktyle i zwijamy mięso, oprószamy solą.

  • krok 3

    Roladki obsmażamy na patelni. Delikatnie je wyjmujemy i robimy sos: wlewamy mleko kokosowe na patelnię, dodajemy utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu, ziarna kuminu i białego pieprzu oraz trochę soli. Dodajemy duże wiórki kokosowe zestrugane obieraczką do warzyw z kopry świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęszczamy rozwodnioną mąką ryżową.

  • krok 4

    Gorące roladki polewamy sosem i dekorujemy świeżo ustruganymi płatkami kokosa. Podajemy z ryżem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady:

Delikatne płatki kopry podnoszą smak ryżu i drobiu. Powstająca z miąższu i gorącej wody śmietanka jest często dodawana do zup, curry, krewetek, ryb i mięs, nadając im wyrafinowany smak.

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama