Porady:
- Nasza propozycja roladek z łososia to tzw. finger food – rodzaj żywności, spożywanej palcami. Z tego powodu świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach.
- Jeśli nie przepadamy za łososiem, zamiast niego możemy wykorzystać np. plastry sera lub dowolną wędlinę.
- Roladki z łososia wędzonego najlepiej prezentują się podane na eleganckim półmisku (np. ceramicznym czy szklanym) i udekorowane cebulą dymką.
- Nasz przepis na roladki z łososia można dowolnie modyfikować. Zamiast serka kremowego, możemy wykorzystać serek chrzanowy, zamiast rukoli – szpinak, jarmuż, sałatę rzymską lub lodową.
Notka redakcyjna:
Roladki z łososia w tortilli
Alternatywą dla naszej propozycji są roladki z łososia w tortilli, również serwowane na zimno. Do ich przygotowania możemy wykorzystać składniki, które wyszczególnione są również w naszym przepisie oraz tortille – pszenną lub pełnoziarnistą, według indywidualnych preferencji. Przyrządzenie takiej wersji roladek z łososia również jest banalnie proste – wystarczy rozłożyć tortille, nałożyć na nią serek kremowy, rukolę i łososia wędzonego, a następnie całość dokładnie zawinąć. W dalszej kolejności zawiniętą tortillę należy włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu możemy wyjąć ją z lodówki i pokroić na roladki o grubości ok. 2-3 cm.
Roladki z łososia wędzonego możemy przygotować również w wersji na ciepło – wystarczy wcześniej podgrzać tortillę na suchej i dobrze rozgrzanej patelni (nie należy jednak przesadzać, ponieważ zbyt mocno przypieczona tortilla może pękać). Opcjonalnie możemy pogrzać nasze roladki dopiero po przygotowaniu (również na suchej patelni).