Reklama

Roladki z szynki w galarecie to popularna propozycja na świąteczny stół i inne okazje spędzane w gronie rodziny. Proponujemy dwie wersje: z serkiem śmietankowym i papryką, a także z jajkiem, ogórkiem i serem żółtym. Ale pomysłów na nadzienie jest naprawdę o wiele więcej, dlatego bez problemu znajdziemy coś dla siebie. Po zawinięciu zgrabnych ruloników wystarczy zalać je galaretą przygotowaną na bulionie warzywnym lub drobiowym. Poznajcie nasze propozycje na roladki z szynki w galarecie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Serek przekładamy do miski. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę 40 g. Szczypiorek płuczemy, delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku i siekamy drobno - połowę zostawiamy na drugi farsz. Przygotowane składniki dodajemy do miski z serkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy

    wero.ugc

  • krok 2

    Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut od rozpoczęcia wrzenia. Zalewamy wodą i przestudzone obieramy, siekamy nożem na drobno. Przekładamy do miski. Ogórek kroimy w niewielką kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Kawałek sera żółtego ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Przygotowane składniki dodajemy do miski, dokładamy majonez i przyprawy – pieprz i sól do smaku. Na koniec dokładnie mieszamy.

    wero.ugc

  • krok 3

    Na desce układamy pierwszy plasterek szynki, nakładamy na niego 1/6 farszu. Przy krótszych brzegach zostawiamy wolną przestrzeń, na jednym ok. 1 cm, a na drugim 2 cm, dzięki temu farsz nie będzie wychodził w czasie rolowania. Rolujemy od krótszych brzegów, zawijamy do wykończenia farszu, w ten sposób powstanie 6 roladek z szynki konserwowej. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim farszem.

    wero.ugc

  • krok 4

    Bulion drobiowy lub warzywny wlewamy do garnka lub rondelka, dolewamy ocet i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Potem wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.

    wero.ugc

  • krok 5

    Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. Gotowe roladki przekładamy do głębokiego półmiska, w przestrzeniach pomiędzy nimi układamy groszek i marchewkę, posypujemy szczypiorkiem.

    wero.ugc

  • krok 6

    Rulony zalewamy tężejącą żelatyną. Odstawiamy do lodówki, aż się całkowicie zetnie. Roladki z szynki w galarecie można polać odrobiną octu bezpośrednio przed jedzeniem. Dobrze smakują też porcją chrzanu, najlepiej domowego.

    wero.ugc

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama