Roladki z szynki w galarecie
- szynka konserwowa: 12 plasterków
- serek śmietankowy: 300 g
- czerwona papryka: 40 g
- szczypiorek: 1 pęczek
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
- jajka: 3 szt.
- majonez: 30 g
- ser żółty: 50 g
- kiszone ogórki: 50 g
- bulion drobiowy: 400 ml
- żelatyna: 24 g
- ocet jabłkowy: 30 ml
- groszek konserwowy: 50 g
- marchewka: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Serek przekładamy do miski. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę 40 g. Szczypiorek płuczemy, delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku i siekamy drobno - połowę zostawiamy na drugi farsz. Przygotowane składniki dodajemy do miski z serkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy

wero.ugc krok 2
Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut od rozpoczęcia wrzenia. Zalewamy wodą i przestudzone obieramy, siekamy nożem na drobno. Przekładamy do miski. Ogórek kroimy w niewielką kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Kawałek sera żółtego ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Przygotowane składniki dodajemy do miski, dokładamy majonez i przyprawy – pieprz i sól do smaku. Na koniec dokładnie mieszamy.

wero.ugc krok 3
Na desce układamy pierwszy plasterek szynki, nakładamy na niego 1/6 farszu. Przy krótszych brzegach zostawiamy wolną przestrzeń, na jednym ok. 1 cm, a na drugim 2 cm, dzięki temu farsz nie będzie wychodził w czasie rolowania. Rolujemy od krótszych brzegów, zawijamy do wykończenia farszu, w ten sposób powstanie 6 roladek z szynki konserwowej. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim farszem.

wero.ugc krok 4
Bulion drobiowy lub warzywny wlewamy do garnka lub rondelka, dolewamy ocet i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Potem wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.

wero.ugc krok 5
Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. Gotowe roladki przekładamy do głębokiego półmiska, w przestrzeniach pomiędzy nimi układamy groszek i marchewkę, posypujemy szczypiorkiem.

wero.ugc krok 6
Rulony zalewamy tężejącą żelatyną. Odstawiamy do lodówki, aż się całkowicie zetnie. Roladki z szynki w galarecie można polać odrobiną octu bezpośrednio przed jedzeniem. Dobrze smakują też porcją chrzanu, najlepiej domowego.

wero.ugc


