Roladki z szynki
- szynka konserwowa: 12 plasterków
- jajka: 3 szt.
- ser żółty: 50 g
- majonez: 30 g
- serek śmietankowy: 300 g
- papryka: 40 g
- kiszone ogórki: 50 g
- szczypiorek: 1 pęczek
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Myjemy czerwoną paprykę. Wyjmujemy z niej szypułkę i gniazdo nasienne. Mniej więcej 1/3 (40 g) miąższu kroimy w kosteczkę. Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie, po czym osuszamy go na ręczniku papierowym lub czystej, bawełnianej ściereczce. Drobno go siekamy. Przekładamy serek śmietankowy do miski. Dodajemy paprykę i połowę szczypiorku. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pierwsze nadzienie do roladek z szynki konserwowej jest gotowe. Odstawiamy je na bok lub wkładamy do lodówki.

wero.ugc krok 2
Umieszczamy jajka w rondelku z zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach natychmiast wyjmujemy jajka z garnka i wkładamy je do kąpieli z lodem. Obtłukujemy skorupkę. Kiedy wystygną, obieramy je i siekamy. Ogórek kiszony odsączamy z zalewy i osuszamy. Kroimy go w kostkę. Ser żółty ścieramy na małych oczkach tarki. Roladki z szynki na imprezę świetnie smakują z dodatkiem łagodnej w smaku goudy lub delikatnego ementalera, ale można też wykorzystać nieco bardziej wyraziste rodzaje półtwardego sera, takie jak gruyère lub cheddar. Umieszczamy wszystkie składniki w misce. Dodajemy majonez (najlepiej domowy) i resztę szczypiorku. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

wero.ugc krok 3
Przygotowujemy stanowisko, na którym będziemy zwijać nasze roladki z szynki konserwowej. Potrzebna będzie czysta, drewniana, ceramiczna lub kamienna deska. Obok niej stawiamy miseczki z nadzieniami. Układamy na niej pierwszy plasterek szynki. Umieszczamy na nim czubatą łyżkę farszu z serkiem śmietankowym. Lekko go rozsmarowujemy, ale zostawiamy czyste krawędzie z każdej strony (około 1 cm). Zwijamy w rulon od krótszego boku. Powtarzamy z kolejnymi 5 plastrami. Z pozostałych 6 plastrów robimy w ten sam sposób roladki z szynki z jajkiem.

wero.ugc krok 4
Układamy roladki na dużym talerzu lub półmisku (naprzemiennie, żeby wymieszać dwa rodzaje), w apetyczną piramidkę. Opcjonalnie dekorujemy świeżymi ziołami lub szczypiorkiem. Przepis można nieco modyfikować, na przykład zamienić majonez na chrzan, a ogórki kiszone na korniszony. Szynki zawijane z nadzieniem na imprezę warto dodatkowo przekłuć ozdobną wykałaczką.

wero.ugc


