
Rolada śląska
- wołowina: 6 plasterków
- kiszone ogórki: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- boczek wędzony: 6 plasterków
- kiełbasa: 6 plasterków
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- musztarda: 6 łyżeczek
Sposób przygotowania
krok 1
Rolada śląska – przepis:
Mięso:
Rolada po śląsku powinna być zrobiona z mięsa wieprzowego lub wołowego. Należy je rozbić tłuczkiem na kotlety. Następnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko z jednej strony ulubioną musztardą (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
Farsz:
Farsz do rolad można robić na dwa sposoby. W pierwszym, można zmielić w maszynce - boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso. Wedle drugiego sposobu rolada śląska wołowa powinna zawierać składniki pokrojone w cienkie paski: kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak przygotowane trzeba nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
krok 2
Rolada śląska – zwijanie:
Zrazy śląskie zwijamy ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie białymi nićmi wędliniarskimi lub stosujemy szpikulec.
Rolada śląska - pieczenie:
W brytfannie należy rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady śląskie. Następnie wszystko trzeba podsmażyć z dwóch stron. Potem rolada śląska powinna być pieczona na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjmujemy rolady śląskie i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
krok 3
Rolada śląska - sos:
Sos do rolad śląskich robimy z wywaru własnego. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy kwaśną śmietanę, wcześniej ją hartując. Sos do rolad śląskich przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku. Rolada śląska powinna być podawana z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

