Reklama

Klasyczny plasterek pieczonego mięsa w galarecie podkręcamy dodatkiem czerwonego wina. I ten kolor!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Plastry pieczonego mięsa: przecinamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy je w miseczkach.

  • krok 2

    Galareta: przygotowujemy ją z żelatyny, wina, wywaru mięsnego i soku z cytryny. Gdy zacznie krzepnąć, wlewamy do połowy wysokości miseczek.

  • krok 3

    Dodatki: do każdej miseczki wkładamy cząstki jajek ugotowanych na twardo, plasterki ogórka, pieczarki marynowane i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy resztę galarety i odstawiamy do lodówki.

Porady:

Galareta domowa: dzisiaj używamy gotowej żelatyny lub agaru. Warto jednak wiedzieć, że podstawą domowej galarety będzie wywar z cielęcych lub wieprzowych nóżek. Dobrze przygotowany wywar nie wymaga dodawania żelatyny, w przeciwieństwie do wywarów z drobiu i ryb. Galareta po zastygnięciu powinna być klarowna i niezbyt twarda, jej smak uszlachetni dodatek wina.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama